2019. szeptember 22. vasárnap Móric

Hírek - Növény

Héjasan is nyereséges: dió

A magyar dió termőterülete folyamatosan nő, mivel a hazai fajták koraiságuk miatt piaci rést töltenek be. A lengyeltótiban lezajlott dió konferencián az is kiderült, hogy ma már a növény táplálására és védelmére is jobban oda kell figyelnie annak, aki ebből szeretne megélni.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A dió termesztése a gazdálkodók körében egyre népszerűbb, termőterülete évről évre dinamikusan növekszik, mostanra elérte a 7130 hektárt, az átlagos termés pedig az utóbbi években megközelítette a tízezer tonna héjas diót – hangzott el a Lengyeltótiban megtartott dió szakmai konferencián. Összehasonlításul: Európa legnagyobb termelőjénél, Franciaországban tavaly 40 ezer tonna dió termett. A növekvő európai és világpaici kínálat dacára a növény még mindig a magyar gyümölcstermelés egyik perspektivikus termékének számít, jó évjáratokban a minősége is kiemelkedik a kínálatból. A konferencián Győrffy Balázs, a NAK elnöke szakmai beszámolójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a dió adja egységnyi területről a legtöbb, az ember számára nélkülözhetetlen tápanyagot, továbbá

az egyetlen olyan héjas gyümölcsfaj, amelyből a hazai igényeket kielégítjük, és emellett komoly exporttermékünk is.

A dió legnagyobb termőterülete Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, a 2017-es adatok alapján összesen 2905 hektár, de jelentős területet tesz ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 803 hektár és a Somogy megyei 632 hektár is.

Termesztett fajtáink koraisága miatt a magyar dió igazi réspiaci termék: megelőzi a nagy európai termelőnek számító Franciaországot, valamint az olcsó import kaliforniai dió megjelenését is.

A héjas dió exportkivitele az elmúlt években 1,5-2,5 ezer tonna között alakult, míg a dióbél kivitel 1,7-2,2 ezer tonnát tett ki. Ezek együttes értéke 4,5-6,5 milliárd forint között volt.

Pénzes növény
A héjas dió hazai értékesítési ára nagyobb tételben kilónként 4-500 forint körül van, a tisztított dióbélért viszont 1500-2000 forintot is megad a piac, ami a kereskedelemben már 2800-3500 forintos áron jelenik meg. A dió pucolását egyes vállalkozók 250-400 forintos kilónkénti áron is vállalják, de a jellemző bér: 500 Ft/kg. A diótermesztés akkor is nyereséges tevékenység, ha héjasan adja el a termelő.

„Ahhoz, hogy a nemzetközi piacon komoly tényezővé váljunk, még további termelésbővítésre van szükség. A termésátlagok növelésében a fajta innovációnak és az intenzív technológiák bevezetésének is óriási szerepe van” – húzta alá Győrffy Balázs, a köztestület vezetője. Egy dióültetvény eredményét a megfelelő termőterület, az alanyfajta használat, a művelési rendszer helyes megválasztása, a metszés és a növényvédelem összessége adja. Míg régebben a könnyen termeszthető gyümölcsök közé sorolták, mára már egyértelművé vált, hogy a magas szintű szakértelem itt is elengedhetetlen a gazdaságos műveléséhez.

Nincs dió levélfoltosság nélkül?
Egészséges dió
A dió leggyakoribb beteségei a baktériumos, illetve gombás levél- és termésfoltosságok, valamint a dióburok feketetedését okozó gombás betegségek. Ezek megjelenését a rovarkártevők hámszövetkárosító tevékenysége is elősegíti (almamoly, dióburok-gabonalégy, dióburok-fúrólégy). A dióban engedélyezett permetszerek kevéssé hatékonyak, az eseti engedélyek megszerzése viszont drága, ezért a mechanikus védelem még mindig a növényegészségügy legerősebb lába: metszéssel, tárcsázással, illetve lemosó permetezéssel lehet csökkenteni a kórokozók és kártevők számát. Ma már a lombtrágyás "immunerősítés" sem áll távol a gyakorlattól: ekkor a növény saját enzimműködéséhez szükséges mikroelemekkel javítják a dió ellenállóképessgét és terméspotenciálját.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu