2020. július 12. vasárnap Izabella, Dalma

Hírek - Növény

Héjasan is nyereséges: dió

A magyar dió termőterülete folyamatosan nő, mivel a hazai fajták koraiságuk miatt piaci rést töltenek be. A lengyeltótiban lezajlott dió konferencián az is kiderült, hogy ma már a növény táplálására és védelmére is jobban oda kell figyelnie annak, aki ebből szeretne megélni.
 
 

A dió termesztése a gazdálkodók körében egyre népszerűbb, termőterülete évről évre dinamikusan növekszik, mostanra elérte a 7130 hektárt, az átlagos termés pedig az utóbbi években megközelítette a tízezer tonna héjas diót – hangzott el a Lengyeltótiban megtartott dió szakmai konferencián. Összehasonlításul: Európa legnagyobb termelőjénél, Franciaországban tavaly 40 ezer tonna dió termett. A növekvő európai és világpaici kínálat dacára a növény még mindig a magyar gyümölcstermelés egyik perspektivikus termékének számít, jó évjáratokban a minősége is kiemelkedik a kínálatból. A konferencián Győrffy Balázs, a NAK elnöke szakmai beszámolójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a dió adja egységnyi területről a legtöbb, az ember számára nélkülözhetetlen tápanyagot, továbbá

az egyetlen olyan héjas gyümölcsfaj, amelyből a hazai igényeket kielégítjük, és emellett komoly exporttermékünk is.

A dió legnagyobb termőterülete Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, a 2017-es adatok alapján összesen 2905 hektár, de jelentős területet tesz ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 803 hektár és a Somogy megyei 632 hektár is.

Termesztett fajtáink koraisága miatt a magyar dió igazi réspiaci termék: megelőzi a nagy európai termelőnek számító Franciaországot, valamint az olcsó import kaliforniai dió megjelenését is.

A héjas dió exportkivitele az elmúlt években 1,5-2,5 ezer tonna között alakult, míg a dióbél kivitel 1,7-2,2 ezer tonnát tett ki. Ezek együttes értéke 4,5-6,5 milliárd forint között volt.

Pénzes növény
A héjas dió hazai értékesítési ára nagyobb tételben kilónként 4-500 forint körül van, a tisztított dióbélért viszont 1500-2000 forintot is megad a piac, ami a kereskedelemben már 2800-3500 forintos áron jelenik meg. A dió pucolását egyes vállalkozók 250-400 forintos kilónkénti áron is vállalják, de a jellemző bér: 500 Ft/kg. A diótermesztés akkor is nyereséges tevékenység, ha héjasan adja el a termelő.

„Ahhoz, hogy a nemzetközi piacon komoly tényezővé váljunk, még további termelésbővítésre van szükség. A termésátlagok növelésében a fajta innovációnak és az intenzív technológiák bevezetésének is óriási szerepe van” – húzta alá Győrffy Balázs, a köztestület vezetője. Egy dióültetvény eredményét a megfelelő termőterület, az alanyfajta használat, a művelési rendszer helyes megválasztása, a metszés és a növényvédelem összessége adja. Míg régebben a könnyen termeszthető gyümölcsök közé sorolták, mára már egyértelművé vált, hogy a magas szintű szakértelem itt is elengedhetetlen a gazdaságos műveléséhez.

Nincs dió levélfoltosság nélkül?
Egészséges dió
A dió leggyakoribb beteségei a baktériumos, illetve gombás levél- és termésfoltosságok, valamint a dióburok feketetedését okozó gombás betegségek. Ezek megjelenését a rovarkártevők hámszövetkárosító tevékenysége is elősegíti (almamoly, dióburok-gabonalégy, dióburok-fúrólégy). A dióban engedélyezett permetszerek kevéssé hatékonyak, az eseti engedélyek megszerzése viszont drága, ezért a mechanikus védelem még mindig a növényegészségügy legerősebb lába: metszéssel, tárcsázással, illetve lemosó permetezéssel lehet csökkenteni a kórokozók és kártevők számát. Ma már a lombtrágyás "immunerősítés" sem áll távol a gyakorlattól: ekkor a növény saját enzimműködéséhez szükséges mikroelemekkel javítják a dió ellenállóképessgét és terméspotenciálját.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu