Ilyen retket ettek 2020 utolsó napján az űrhajósok: te megkóstolnád?

Ilyen retket ettek 2020 utolsó napján az űrhajósok: te megkóstolnád?

agrarszektor.hu
Az ISS legénysége elfogyasztotta a mikrogravitációs környezetben termesztett retkek egy részét, melyeket egy speciális kamrában neveltek. Állítólag nagyon finom.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége azzal búcsúztatta 2020-at, hogy megkóstolta a fedélzeten, mikrogravitációs környezetben nevelt retkeket, írta meg a HVG a Digital Trends értesülései alapján. Az űrhajósok korábban űrsalátát, zsázsát, illetve egyéb leveles zöldséget is fogyasztottak már az ISS-en. Ezeket is az állomás egy kutatólaboratóriumában nevelgették. A retkek 27 nap után értek be a termesztésükre kitalált kis kabinban, melyet a Techshot nevű cég készített.

Az űrben gondozott zöldségek fogyasztása (illetve a termesztésük folyamata) fontos tudományos vizsgálat, emellett pszichológiai haszna is van. Egy űrhajós ugyanis minden nap ugyanazt az előre csomagolt ételt eszi, amíg a küldetése tart, és ez egy idő után komoly szervezeti erőpróba is. A frissen betakarított zöldség fogyasztása viszont jelentős energiát adhat a legénységnek. Az űrhajósokat időnként külön kis ételcsomagokkal is segíti a NASA, melyekben kedvenc fűszereik mellett rágcsálnivalók is találhatók. A felküldött csomagok viszont ritkán, jellemzően egy-egy nagyobb szállítmány alkalmával jutnak csak el az ISS-re.

Az űrben nevelt retkek egy részét a NASA engedélyével ehették meg az űrhajósok. A zöldségek a legénység elmondása szerint külsőre semmiben nem különböztek a földi megfelelőiktől: ugyanúgy zöld levelük volt, a zöldség ehető része pedig pirosas, bordó színű, az ízüket viszont jobbnak találták. Az űrhajósok összesen 9 retket dézsmáltak meg, 10-et pedig lefagyasztottak. Ezeket a Földre való visszatérésükkor átadják a NASA tudósainak, akik újabb vizsgálatokat végeznek rajtuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31