2021. április 11. vasárnap Leó, Szaniszló

Hírek - Növény

Ilyen retket ettek 2020 utolsó napján az űrhajósok: te megkóstolnád?

Az ISS legénysége elfogyasztotta a mikrogravitációs környezetben termesztett retkek egy részét, melyeket egy speciális kamrában neveltek. Állítólag nagyon finom.
 
 

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége azzal búcsúztatta 2020-at, hogy megkóstolta a fedélzeten, mikrogravitációs környezetben nevelt retkeket, írta meg a HVG a Digital Trends értesülései alapján. Az űrhajósok korábban űrsalátát, zsázsát, illetve egyéb leveles zöldséget is fogyasztottak már az ISS-en. Ezeket is az állomás egy kutatólaboratóriumában nevelgették. A retkek 27 nap után értek be a termesztésükre kitalált kis kabinban, melyet a Techshot nevű cég készített.

Az űrben gondozott zöldségek fogyasztása (illetve a termesztésük folyamata) fontos tudományos vizsgálat, emellett pszichológiai haszna is van. Egy űrhajós ugyanis minden nap ugyanazt az előre csomagolt ételt eszi, amíg a küldetése tart, és ez egy idő után komoly szervezeti erőpróba is. A frissen betakarított zöldség fogyasztása viszont jelentős energiát adhat a legénységnek. Az űrhajósokat időnként külön kis ételcsomagokkal is segíti a NASA, melyekben kedvenc fűszereik mellett rágcsálnivalók is találhatók. A felküldött csomagok viszont ritkán, jellemzően egy-egy nagyobb szállítmány alkalmával jutnak csak el az ISS-re.

Az űrben nevelt retkek egy részét a NASA engedélyével ehették meg az űrhajósok. A zöldségek a legénység elmondása szerint külsőre semmiben nem különböztek a földi megfelelőiktől: ugyanúgy zöld levelük volt, a zöldség ehető része pedig pirosas, bordó színű, az ízüket viszont jobbnak találták. Az űrhajósok összesen 9 retket dézsmáltak meg, 10-et pedig lefagyasztottak. Ezeket a Földre való visszatérésükkor átadják a NASA tudósainak, akik újabb vizsgálatokat végeznek rajtuk.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu