2021. június 21. hétfő Alajos, Leila

Hírek - Növény

Ilyennek látják az idei tavaszt a gazdák - országos pillanatkép

Az járt jól, aki a február végi fagyokat kihasználta, és kiszórta a szilárd műtrágyát az őszi vetésekre. Most az ország nagy része tehetetlenül áll, és várja, hogy elvonuljon a következő front. A kalászosok egy részén már biztosan késve érkezik az első fejtrágya. Viszont a növények kondíciója – néhány kivételtől eltekintve – megdöbbentően jó.
 
 
„Kiszórtuk a szilárd műtrágyát két-három hete, amikor fagyos volt a föld. Most folyékony nitrogént szórunk a búzára és repcére. Aztán téliesíthetem megint a permetezőt, mert elég biztosnak látszik a mínusz 5 fokos hideg”

 – hangzik el Békés megyében. Valóban, egész jövő héten ilyen hideget jósol a meteorológia az éjszakákra. A gazdaságokban a gépek átvizsgálásával, beüzemelésével töltik a kényszerű szabadidőt, amit a talaj kiengedése és a csapadékos időjárás hozott. A legtöbb helyen túl nedves a föld ahhoz, hogy károsítás nélkül elmenjen rajta a munkagép. Békés megyébe viszonylag kevés csapadék érkezett, akár már el is indulhattak volna a munkagépek, ha tegnap nem esik 10 mm eső. A térség a pocokinvázióiról híres, az idén is jelen voltak a rágcsálók a táblákban, de azért katasztrófáról szó sincs. Az elmúlt években ebben a száraz országrészben a korai búzák jöttek be. Ez sokakat arra tüzelt, hogy már szeptemberben elvessék a normál fajtabúzát. „Most ezeket a vetéseket látom a legcsúnyábbnak. Túl nagyra nőttek az enyhe télben, van ahol már az egy-két nóduszt is elérik. Ezeket rosszul érintette a télvégi fagy” – meséli benyomását a gyulai gazda. Egyébként a növények egészségi állapotát jónak ítéli.


Hajdú-Biharban viszont van némi belvíz, de Váncsodon csak a vetések 3%-át érinti. A többi részen akár dolgozni is lehetne a földeken. „Amit szerettünk volna elvégezni, az megtörtént február utolsó fagyos napjaiban: kint van a szilárd fejtrágya az őszi vetésen. A kalászosok állapota jó, azt a kevés repcét, amit láttam a környéken, szintén jónak mondanám” – összegez a gazdaság vezetője. Legközelebb a napraforgó és kukorica vetése jön április 10. tájékán, addigra biztosan alkalmas lesz a föld a magágy-készítésre.

„Gyúrjuk a sarat, de muszáj menni, már látom, hogy a búza 10 százalékán nem lesz idejében kint az első fejtrágya”

– ez már Bács-Kiskun megyében hangzik el. „Megint jön az eső és a lehűlés. A repcét még le tudtuk szórni műtrágyával, most jönne az árpa fejtrágyázása is, de a terület 10-20%-a belvíz alatt áll. Működnek a szivattyúk, pedig nyáron de kellene ez a víz…” – sóhajt fel az ágazatvezető. Hercegszántón a kalászsosok gyomirtására már ősszel sor került, így a következő teendő már csak a kapások talaj-előkészítése lesz. Növény-egészségügyi gondok itt sincsenek. Volt egy kis pocokkár, de az ölyv- és a rókaállomány is nagy, elintézik természetes úton a kérdést.

Forrás: MTI, Oláh Tibor

„20 mm esőt kaptunk tegnap, és most is mondanak csapadékot. Eddig csak a búza és az árpa fejtrágyázásán vagyok túl. Gyomirtás csak később lesz. Április negyedikére tervezem a napraforgó elvetését, amint a föld engedi, megkezdem hozzá a talaj-előkészítést” – hangzik el Csongrád megyében, Makón. Heves megyében is megtörtént az első műtrágyázás, a két héttel ezelőtti fagy adott rá esélyt. Most, hogy kiengedett a föld, nagyon nedves, de belvíz szerencsére nincs. "A napraforgóvetést áprilisi közepére szoktuk tenni, addigra szerintem sikerülni is fog” – meséli terveit a nagyfügedi gazda, hozzátéve, hogy az őszi vetések állapota kifejezetten jó.

Zala megyében meglepően szikkadt a föld. Pákán még most is szórják a műtrágyát a búzára. Nagy a gazdaság, 2000 hektáros, van teendő bőven.

„És mi lesz, ha ezzel végeznek?” „Iszunk egy jó kis rozét…”

- mosolyodik el a gazda, tudván, hogy húsvét után várja csak a következő munka. Ősszel megvolt a kalászosok gyomirtása, a vetések növény-egészségügyi állapota is kiváló most. Ha felszárad a talaj, a napraforgó és kukorica vetéséhez fogják előkészíteni.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu