Kiderült, miért éri meg szóját termelni Magyarországon: van pénz a fehérjenövényekben

agrarszektor.hu
Területalapú és termeléshez kötött támogatásokkal, beruházásösztönzéssel, valamint az öntözésfejlesztés előmozdításával segíti a kormány a fehérjenövény-ágazat eredményességét, mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a Magyar Szója- és Fehérjenövény Egyesület év végi záróeseményén.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Feldman Zsolt évértékelésében elhangzott, hogy a rendkívül szélsőséges időjárás ellenére az elmúlt öt év átlagához képest 14%-kal több szóját takarítottak be idén a gazdálkodók. Az országban hatvanezer hektáron 170 ezer tonna szója termett, a termésátlag pedig 2,86 tonna/hektár volt, derült ki az Agrárminisztérium közleményéből.

A növényi kultúrák gazdaságos termelése érdekében az államtitkár fontosnak nevezte a támogatásokat. Mint mondta, november végéig az Államkincstár 212 milliárd forint előleget fizetett ki a gazdálkodóknak. Az idei évben közel 3500 szemes fehérjetermelő és mintegy 16500 szálas fehérjetermelő nyújtott be támogatási kérelmet.

Kép Forrása: Getty Images

Feldman Zsolt kitért arra, hogy a támogatások mellett az ágazatot segíti a beruházásokat intenzíven ösztönző gazdaságpolitika is, ez év első háromnegyed évében 15%-kal nőttek a beruházások. A gazdálkodók további ösztönzésére, a mind gazdaságosabb termelés érdekében, ez év szeptemberében 100 milliárd forint hitelkeretig elindult a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházási hitelekhez kapcsolódó, a kamatköltségeket 80%-ig átvállaló kamattámogatási program.

A most elfogadott, az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a gazdák alkalmazkodni tudjanak az időjárás okozta kihívásokhoz és tovább javuljon a mezőgazdasági termelés hatékonysága. Már elindult az állami főművek rekonstrukciója és fejlesztése, a Vidékfejlesztési Programban javultak az öntözéses pályázatok feltételei, és az engedélyezési eljárást az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény a gazdák számára kiszámíthatóvá teszi, sorolta az eredményesebb gazdálkodás további feltételeit Feldman Zsolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?