Lesújtó hír: a bogyós gyümölcsök piacát sem kímélte a koronavírus-járvány

Lesújtó hír: a bogyós gyümölcsök piacát sem kímélte a koronavírus-járvány

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány megnehezítette a globális bogyósgyümölcs-értékesítést is. A málna és a szeder még "megtalálta az utat" a kiskereskedelemben, de a ribiszkét ez idáig főképp a HoReCa-szektor vásárolta fel, így ezen a területen jelentős volt a vásárlóerő-kiesés. A legtöbb termőtájon jelenleg is tart e gyümölcsök betakarítása.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarország: kedvezőtlen termelési feltételek

Magyarországon körülbelül 1250 hektár ribiszke, 160 hektár málna, és mindössze körülbelül 80 hektár szeder található. Az elmúlt években jelentősen csökkentek a területek: a drasztikus visszaesés egyik oka, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben olyannyira megváltoztak a klimatikus viszonyok hazánkban, ami már nem kedvez a bogyós gyümölcsök, köztük a málna, a szeder és a fekete ribiszke termesztésének sem.

Hollandia: stabil málna-, kiszámíthatatlan szederpiac

A holland kereskedők szerint jelenleg nagyon jó a kereslet a holland málna számára, stabil és jó árképzéssel. A szederpiac kiszámíthatatlanabb, és az árak szokatlanok. Az elmúlt hetekben jó volt a kereslet a piros ribiszke számára, stabilizálódtak az árak is, de ez a terület szenvedte meg a legjobban a vendéglátó-egységek bezárását. Mivel egyre több termőtájon kezdik el a betakarítást, egyelőre nem világos, hogyan alakulnak az elkövetkező hetek kereslet-kínálati viszonyai.

Belgium: bajban a ribiszke

Itt is a ribiszke szenvedett a leginkább, mivel mintegy 80%-a vendéglátóiparba került volna. Az elmúlt hetek jó időjárása miatt több kiskereskedő is vásárolt málnát, szamócát és szedret, így szerencsére felvettek annyi mennyiséget, ami a bezárások miatt kiesett volna. Jelenleg a piaci bogyósgyümölcs-ellátás elegendő a kereslet kielégítéséhez, de nincs feltétlenül túlkínálat. Ennek eredményeként az árak normál szinten vannak.

Németország: korai málna, alacsony kínálat

Az első málna a hazai termelőktől május 25-én érkezett a német polcokra. Az értékesítés jó, de a kínálat továbbra is nagyon kicsi. Az árak magasak, ami részben a koronavírus elleni intézkedéseknek, valamint a munkaerő hiánya miatt megnövekedett termelési költségeknek köszönhető. A kereskedők szerint ezen felül idén a száraz időjárás is problémát jelenthet, ami nem kedvez ezeknek a gyümölcsöknek. A német termékek mellett portugál és holland áru is kapható jelenleg a német piacokon. A holland üvegházas termelés és az onnan való ellátás egyelőre stabil, ellenben a német betakarítás kezdetéről még nincs információ. Németországban is nő a bogyós gyümölcsök termelési volumene. Ennek feltűnő eleme a hagyományos nyílt ültetvények áthelyezése az úgynevezett alagutakba, különösen a málnánál. Ez egy időjárástól független, stabil körülmények között történő termelést is jelenthet, a jó holland példát látva. A hagyományos területeket ráadásul egyre inkább "szedd magad" területekként hasznosítják, így a fogyasztóknak több lehetőségük jut a málna természetes közegben történő szedésre.

Franciaország: málna a Pireneusi-félszigetről

Április óta leginkább Spanyolországból és Portugáliából szállítják a málnát a francia piacra. A portugál málna íze és mérete miatt különösen népszerű. A szezon nem indult szerencsésen, de stabilizálódik. Az árak jók és várhatóan a francia betakarítás is hamarosan megkezdődik.

Olaszország: ribiszke-túlkínálat

A szicíliai málnaszezon véget ért. A termelés Calabriában, Basilicatában és Venetóban folytatódik, és hamarosan Dél-Tirolban is kezdetét veszi. A minőség a nappali és az éjszakai hőmérsékleti különbségek miatt jó, de 2019-hez képest kisebb mennyiségek várhatók. Az árak jobbak, mint tavaly, de a spanyol, marokkói és olasz termékek idén komolyan versenyeznek egymással. A szeder esetében a termőtájak hasonlóképp alakulnak, ahogyan a piaci verseny is, az ár pedig megegyezik a 2019. évivel. A piros ribiszke esetében nagyon eltérő a helyzet. A válság kezdetén sok importőr raktárazta a ribiszkét, a kereslet viszont csökkent és most túlkínálat van a piacon, mert ez utóbbi itt is inkább a vendéglátás számára lett volna kelendő. Szicíliában néhány ribiszke termelő specializálódott, így meghosszabbíthatják a szezont, ami ezzel június végéig is tarthat.

Spanyolország: komoly verseny Marokkóval és Portugáliával

A spanyol málna időszaka idén a szokásosnál valamivel korábban kezdődött. Az árak nyomottak: alacsony a kereslet a Spanyolországból, a Marokkóból és Portugáliából származó nagy mennyiség miatt. A spanyol exportőrök szerint a marokkói és portugál verseny erősödik ebben az évben. Ráadásul kevésbé van hely a spanyol termékeknek, hiszen a célországokban (Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban) is megkezdődött a szezon. A koronavírus-válság miatt ráadásul kevesebb munkaerő állt rendelkezésre a spanyol málna szedésénél, így a minőségvizsgálatot és a csomagolást sem a szokásos szinten hajtották végre. A szeder fogyasztása továbbra is enyhén növekszik; azonban kevés az olyan termelő, aki a megfelelő fajtákat tudja kínálni, mint pl. amelyekkel az őszi és téli hónapokat is elláthatnák. Huelvában még áprilisban lement a csúcs: ebben az évben a szederszüret egy kicsit később kezdődött, és a mennyiségek egy időben érkeztek a piacra.

Lengyelország: a málna ára 12,5%-kal csökkent

A bogyósgyümölcs-ágazatban a fő probléma a területen dolgozók hiánya. Most, hogy ismét kinyílnak a határok, a málnatermelőknek több lehetőségük van. A szeder, a málna és a piros ribiszke általában a friss piacon kerülne forgalomba, ám ezek a koronavírus miatt nagyrészt még zárva vannak. A lengyel fogyasztók nagy része csak hetente egyszer vásárol, hogy a lehető legnagyobb mértékben elkerüljék a kontaktust, ami negatív hatással van a bogyós gyümölcsök értékesítésére is. Ez már jól látszik, hiszen a belföldi és az importált málna ára is 12,5%-kal csökkent. Lengyelország általában 105 000 -129 000 tonna málnát takarít be, kb. 27 000 - 29 000 hektárról, azonban az elmúlt hónapok időjárási viszontagságait még nem vették figyelembe az idei évi becslésekhez.

Kína: indul az új gojibogyó-szezon

A hosszú távolság, a magas árak és az a tény, hogy a málna nem igazán népszerű a kínai lakosság körében, és összességében alacsony szinten tartja a behozatalt. A málnát csak néhány faluban termesztik, és a betakarítás jelenleg csak most kezdődik. Ezeket azonban a turistáknak, nem pedig a kereskedelemnek szánják.

Kínában a goji bogyók sokkal népszerűbbek. A koronavírus-válság idején a bogyó értékesítése az országban szinte teljesen leállt, de május óta ismét élénkül. A goji bogyó körülbelül 8-9 dollár/ kg áron került értékesítésre az Egyesült Államokban és 10-11 euró/kg áron az európai piacra, így az árak megegyeztek a tavalyi szinttel. Jelenleg nagy a kereslet a goji bogyókra a tengerentúli piacon is. A terméket gyorsan értékesítik, ezért nincs sok készleten. Néhány méret már elfogyott; az új szezon azonban a jó betakarítási eredményeket mutat a fő termelési régiójában, Ningxiában. A fekete goji bogyók is egyre népszerűbbek, különösen Japánban.

Észak- és Dél-Amerika: alacsony készlet, magasabb termelési költségek

A szederállomány jelenleg kicsi. Mexikóban nemrég fejezték be a betakarítást, Grúzia szedrei csak a múlt héten kerültek a piacra, és várhatóan egy hónapig stabilan ellátja majd. Grúzián kívül Észak-Karolinából és Guatemalából pótolják a készleteket. Kaliforniában a volumen várhatóan június végén tetőzik. A területek bővülése miatt úgy tűnik, hogy a betakarított mennyiség is meghaladja majd a 2019. évit. Évente kétszer szüretelnek: ősszel lesz az évi második szüret, amely augusztusban kezdődik és várhatóan szeptemberben tetőzik majd. Az elmúlt két hónapban alacsonyak voltak az árak, sok kereskedő leállította az importot Mexikóból. A kereslet most ismét növekszik, valamivel magasabb árakkal, mint tavaly.

A piros ribiszke nem igazán népszerű az Egyesült Államokban, így a termelés kicsi. Az elérhető készleteket a fogyasztók frissen vásárolják fel, főként otthoni befőzésre.

A málnabetakarítás most ért a csúcsához Kaliforniában, a termelési szint várhatóan hasonló lesz a tavalyi évivel. A kaliforniai Watsonville-ből és Mexikóból is érkeznek szállítmányok. A málnapiac nagyon ingatag, az árak 10-12 dollár/kg-ra (8,90 - 10,70 euró) estek, majd hirtelen ismét 18-24 dollár/kg-ra (16 - 21,40 euróra) emelkedtek. A málna iránti kereslet ebben az évben nagyon eltérő volt a koronavírus miatt, ami megnehezíti a felmérést, de most úgy tűnik, hogy a piac újra felélénkül.

Kolumbiában még néhány hét van vissza a szezon kezdetéig. Abban bíznak, hogy a szamócával azonos ütemben és mennyiségben fogy majd a málna is, így nem lehet baj. Kanadában az ár várhatóan 20-25%-kal emelkedik a magasabb előállítási költségek miatt; ez részben a koronavírus-protokollok következménye, de emellett a bogyós gyümölcsök előállítási önköltsége is évek óta növekszik, amit most talán beépülhet az árba.

Mexikó: rendellenes áringadozások a piacon

Május általában a málnabetakarítás csúcsidénye Közép-Mexikóban, a szeder esetében ugyanez áprilisra tehető. Idén Mexikó is munkaerő problémával küzdött, de a készletek általában stabilak maradtak. A málna és a szeder főszezonja itt lassan véget ér, de szeptemberben a második betakarítási hullámmal folytatják az évet. Ráadásul van néhány termelőjük, akik már biztosítani tudják a folyamatos áruellátást - a két betakarítási főszezon között is - kisebb mennyiségekben. A mexikói termelők már a koronavírus hatása előtt is foglalkoztak a piac szokatlan áringadozásaival; a vírus azonban még rosszabbá tette a helyzetet.

Ausztrália: növekszik a belföldi piac

Ausztrália csak kis mennyiségeket termel, de a tavalyi évben továbbra is jelentős, közel 37%-os piaci növekedés történt. Az ausztrál termelést elsősorban a belföldi piacra szánják, nincs exportja. Főként málnát és szedret termelnek, kis mennyiségben néhány különleges hibridet (Boysenberry, Silvanberry). A termelést az egész országban és egész évben végzik, a legnagyobb termelői egység a déli országrészben található.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?
Növény

Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?

Bár az utóbbi évtizedekben csökkent a bogyós gyümölcsültetvények mérete, a megváltozott klimatikus körülmények között is van létjogosultsága e növényi kultúrák termesztésének.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03