Lesz-e elegendő vetőmag és műtrágya a vírushelyzetben? - Vallottak a szakemberek

Lesz-e elegendő vetőmag és műtrágya a vírushelyzetben? - Vallottak a szakemberek

agrarszektor.hu
Komoly aggodalmak merültek fel az idén azzal kapcsolatban, hogy a vetőmag- és a műtrágya-forgalmazó vállalatok a koronavírus-járvány közepette is el tudják-e látni megfelelő termékekkel a gazdálkodókat. A tapasztalatok azt igazolták, hogy a társaságok alkalmazkodtak a helyzethez, de kérdés, hogy a tartós vírusválságnak a továbbiakban lehetnek-e kereskedelmet és értékesítést nehezítő hatásai. Az Agrárszektor 2020 konferencián többek között arra keresték a választ a szakemberek, hogy milyen műtrágya- és vetőmagkínálat jellemezheti a hazai piacot, lehetnek-e jelentős árváltozások, illetve mely tényezők határozzák meg az iparági termékfejlesztéseket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy mondatban összefoglava az ez évi tapasztalatokat azt lehet mondani, hogy idén nem lehetett, illetve nem szabadott rutinból cselekedni, aki mégis így tett, az bizony könnyen mellé foghatott - kezdte előadását az Agrárszektor 2020 KonferenciánBene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője. Hozzátette, nem foghatott viszont mellé az a gazda, aki idén a szójatermesztés mellett döntött, zsinórban ez ugyanis a harmadik év, amikor is ez a növény komoly pénzt tesz a termelők zsebébe. A cégvezető számokkal szemléltette, miért is van sokkal több pénz a szójában, mint azt sokan hinnék: hektáronként 170-300 ezer forintos költséggel (átlagosan 240 ezer forint) számolva idén 115-140 ezer forint közötti tonnánkénti áron lehetett értékesíteni a szóját (előbbi a betakarítás előtti, utóbbi a most év végére kialakult ár alapszója esetén). Kitért arra, hogy a szója árazása esetén az egyik legfontosabb a beltartalom, azon belülis a profat tartalom, ami a fehérje és az olajtartalom összegét jelenti százalékos mértékben. Ez az a paraméter, amit ha teljesíteni tud a termelő (51 százalék), akkor idén több, mint 10 ezer forint felárat tud még az értékesítési áron felül elérni - hangsúlyozta Bene Zoltán. Kiemelte, szűkített költséggel számolva, mindezek azt jelentik, hogy 240 ezer forint hektáronkénti költséggel, illetve az idei hektáronkénti 2,7 tonnás átlagterméssel 350 ezer forint hektáronkénti hasznot tudtak realizálni a szójatermelők. Nem szabad ugyanakkor amellett sem elmenni, hogy a szója egy nagyon támogatott növény, ráadásul a termeléshez kötött támogatás megszerzéséhez mindössze arra van szükség, hogy fémzárolt vetőmagot vásároljon a termelő, legalább egy tonna termést tudjon produkálni, és vezessen gazdálkodási naplót. Ha mindez megvan, akkor 2020-ban akár 75 ezer forint hektáronkénti támogatást is kaphat a termelő. 

Bene Zoltán

Bene Zoltán arról is beszélt, hogy a szója esetében ellátási problémákkal kalkulálnak a következő időszak tekintetében, azt azonban még korai megmondani, hogy ez ágazati szinten lesz jellemző, vagy csak a keresett fajtákra fog korlátozódni. Hozzátette, érdemes a gazdáknak letenniük a voksot a kedvenc fajták mellett, a jövedelmező szójatermesztés alapja ugyanis a megfelelő fajtaválasztás, illetve a vetőmag ideális minősége. A szakember kitért arra is, hogy a szója magas árának oka a kínai keresletnövekedés, és az időjárás miatt kialakult vontatott betakarítás, ez a két tényező eredményezte azt, hogy az árak az egekbe emelkedtek. 

Globálisan a COVID-19 a mezőgazdasági szektort érintette a legkevésbé, és ha a szektort befolyásoló tényezőket nézzük, akkor ez befolyásolja legkevésbé a termelékenységi képességeket - hangsúlyozta Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője. Elmondta, műtrágyafronton idén januárban elérték az árak a mélypontot, ezt követően azonban elindultak felfelé. Kiemelte, idén nem érdemes a gazdáknak sokáig halogatniuk a műtrágyavásárlást, tavaszig ugyanis biztosan nem lesznek olyan árbeszakadások, mint amilyeneket eddig tapasztalni lehetett. Egy biztos, a piac ki tudja majd szolgálni a termelők igényeit, fontos azonban, hogy ne utolsó pillanatban vásárolják meg a gazdák a teljes mennyiséget, az induló adag mindenképpen legyen ott a raktárban - figyelmeztetett Balássy Ákos. 

Wágner József, Balássy Ákos, Bene Zoltán (balról jobbra)

Tavasszal voltak kisebb problémák, de ezeket sikerült orvosolni, így mindenki hozzájutott a vetőmaghoz, és habár a koronavírus-járvány szempontjából problémamentes volt a vetőmag-előállító év, az évjárat és az időjárás miatt komoly küzdelmet kellett folytatniuk a termelőknek, ez pedig kihat a mostani őszi, illetve a következő tavaszi szezonra is - tájékoztatott Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A tavaszi szárazság megviselte a növényállományokat, és az ezt követő csapadékos időjárás sem segített a vetőmag-szaporításokon, így a vetőmag-előállításban közepes évet zártak a gazdák. Magyarország Európa második legnagyobb hibridkukorica-vetőmag termelője, és bár idén kicsit kitolódott a szezon, van elegendő vetőmag hazánkban a gazdáknak, ugyanakkor mivel az idei jó termés miatt felfokozódott a vásárlási igény, fel kell készülni arra, hogy a kurrens fajtákból nem minden igényt lehet majd kielégíteni.

Azt szoktuk mondani, hogy időben vásárolja meg a vetőmagot a gazda, de most inkább a türelem a fontos, mert a fajtatulajdonosok még nem biztos, hogy kielégítő választ tudnak adni az igényekre, hiszen sok információra várnak még. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a hazai termesztésű fajták ki tudják elégíteni a magyar gazdák igényet mind termésátlagok, mind minőség tekintetében

 - közölte Polgár Gábor. A szakember kitért arra is, hogy tavasszal enyhe áremelkedést lehetett tapasztalni a piacon, ez azonban nem a vírushelyzet miatt volt. Az utóbbi évek gazdasági hatásai, a munkaerő-költség emelkedése, valamint a vetőmag-előállítás költségeinek növekedése sokkal nagyobb hatással vannak az árakra, mint ahogy az is, hogy a cégek egyre kisebb átmenő készletekkel dolgoznak. Polgár Gábor szerint a vetőmag-előállító területek stagnálása vagy csökkenése jelent most igazán nagy veszélyt. 

Wágner József, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója összegezve a beszélgetést elmondta, idén valóban megéltünk aszályos, csapadékos időszakot is, és ezeknek nyilván minden termelő érezte a hatását, de látszik, hogy kukorica vetőmagból az a mennyiség, amire szükség van az országban, az rendelkezésre áll. Ami nagyon fontos a szakember szerint, a megfelelő fajtaválasztás a gazdák részéről, illetve az, hogy időben szerezzék be a szükséges mennyiségű vetőmagot, illetve műtrágyát.

A Portfolio Agrárszektor 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03