2021. szeptember 16. csütörtök Edit

Hírek - Növény

Megrázó élmény a pultoknál: a csehek is nyögik a krumpliárakat

A cseh statisztikai hivatal adatai alapján tavaly nagyot nőtt a zöldségfélék ára az országban, ami leginkább a termelés 18 százalékos csökkenésére vezethető vissza. A krumpli termelői ára 55 százalékkal emelkedett, a fogyasztók pedig 67 százalékos áremelkedést tapasztaltak a pultoknál még idén februárban is.
 
 

2018-ban összesen 583 ezer tonna burgonyát takarítottak be Csehországban, ami 105 ezer tonnával múlta alul a 2017. évi termést - ez 15,3 százalékos csökkenésnek felel meg. A zöldségfélék terén a  legnagyobb visszaesés a saláták terméseredményében mutatkozott meg, ezekből alig fele annyi termett, mint az előző évben, de zöldborsóból is 35,3 százalékkal, uborkából 34,6 százalékkal és káposztafélékből is 34 százalékal csökkent a betakarított mennyiség. A hagyma hozamai "csak" 11 százalékkal estek tavaly.


A termésveszteséget itt is a forró és meleg időjárás okozta. Az aszály viszonylag új jelenségnek számít a cseh gazdák életében, akik több támogatásra tartanak igényt a kormányzat részéről. A tárolókat hatékonyabbá tenni, öntözőrendszereket kiépíteni,  zárt termesztőberendezéseket létrehozni - ezek mind nagyon költséges beruházások, amelyekre egyre nagyobb szükségük lesz. Tavaly az aszály miatt Európa egész területén csökkent a zöldségfélék terméseredménye 2018-ban, ezért a kieső hazai termést nem lehetett importból sem költséghatékonyan fedezni. A helyi zöldségtermelés hozzávetőleg a fogyasztás 35 százalékát fedezi, így Csehország erősen importfüggő, ami az itteni árakra nagy hatással van.

Krumpliból ugyan 80 százalékban önellátó Csehország, de mivel az árak Európa-szinten elszabadultak, a termelők és a fogyasztók is sokkal nagyobb mértékű árugrást tapasztaltak, mint amennyit a 15 százalékos termésveszteség indokolt volna.

Az agrártermékek termelői ára februárban átlagosan 8,2  százalékkal drágult az előző évhez képest, ám a zöldségféléké csaknem 80 százalékkal múlta felül a tavalyi szintet.  A burgonya termelői ára pedig 55 százalékot emelkedett. A cseheket nagyon elkeseríti, hogy a zöldségfélék fogyasztói árindexe még idén februárban is bő 24 százalékkal állt magasabban az egy évvel ezelőttinél, a burgonyáé pedig 67 százalékkal haladta meg a tavalyi árszintet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu