2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Növény

Nem drágultak tovább az agrártermékek

Az előző hónapok dinamikáját követve februárban az agrártermékek termelőiár-szintje 4,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön az MTI-vel.
 
 

A KSH jelentése szerint a növényi termékek ára 11,6 százalékkal mérséklődött, az élő állatoké és az állati termékeké 13,1 százalékkal nőtt a tavaly februárihoz mérten. Az utóbbi termékcsoporton belül azonban az élő állatok ára az előző hónaphoz képest stagnált. Éves összehasonlításban a januári 15,6 százalékos drágulás februárban 13,3 százalékosra lassult.

A gabonafélék ára az egy évvel azelőtti 100 százalékos emelkedést követően 2012 februárjában 13,5 százalékkal alacsonyabb volt a tavalyi év azonos hónapjához képest. A KSH szerint ez azt jelenti, hogy a szokásos szezonális emelkedés az előző évinél kisebb mértékű volt.

Az ipari növények termelői ára 0,5 százalékkal emelkedett, ezen belül az olajnövényeké 1,3 százalékkal csökkent 2011 februárjához képest. A burgonya termelői ára februárban jelentős mértékben, 58,5 százalékkal, a zöldségeké 10,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A gyümölcsök ára februárban 1,3 százalékkal mérséklődött.

A vágóállatok termelői ára - a 2010 májusától 2011 decemberéig tartó folyamatos növekedést követően - 2012 első két hónapjában csökkent. A 2011. évi jelentős árnövekedést döntően befolyásolta a vágómarha árának változása. 2012-ben a törökországi export leállása miatt a vágómarha ára az év második hónapjában a 2010. decemberi szintre esett vissza. A vágósertés ára a 2011. év folyamán dinamikusan növekedett, 2012 első két hónapjában tartani tudta az árát, így az előző év azonos időszakához képest átlagosan 25,4 százalékkal magasabb árat kaptak érte februárban a termelők. A vágóbaromfi ára az elmúlt hónapokban stagnált, de az elmúlt év februárjához képest így is 7,1 százalékkal növekedett.

Idén februárban az állati termékek ára 12,7 százalékkal, ezen belül a tejé 9,2, a tojásé 39,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ez utóbbi jelentős emelkedés a összefüggésbe hozható a tyúktartásra vonatkozó szigorúbb szabályozás életbe léptetésével - emlékeztetett a KSH.

2012. január-februárban a mezőgazdasági termelői árak 1,2 százalékkal csökkentek. Az élő állatok és állati termékek árának 14,0 százalékos emelkedését a növényi termékek 7,6 százalékos árcsökkenése kompenzálta.

 

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!