2021. január 21. csütörtök Ágnes

Hírek - Növény

Nem fogynak a műtrágyák, de növényvédő-szerekből annál többet vesznek a gazdák

Márciusban közel 20 százalékkal kevesebb műtrágyát adtak el a forgalmazók Magyarországon, mint egy hónappal korábban. Ugyanakkor 2020 első negyedévében több mint 4 százalékkal több műtrágyát értékesítettek mint 2019 azonos időszakában.
 
 

2020 márciusában a beérkezett adatok alapján műtrágyából 17 százalékkal kevesebbet adtak el a kijelölt forgalmazók, mint egy hónappal korábban - derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből. Azonban, ha 2020 első negyedévének forgalmi adatait vetjük össze a 2019 évi azonos időszakával, akkor a tárgyév január márciusa között 4,5 százalékkal többet adtak el, mint a bázisidőszakban. Az értékesítési árak a tárgyhónapban az előző hónaphoz képest 0,4-10,5 százalékkal emelkedtek az NPK 15:15:15 kivételével. Tavaly márciusban az árak jóval alacsonyabbak voltak, és a tárgyhónapban sem érték el az akkori árszintet (kivételt képez a kálium-klorid).

A növényvédő szerek esetében érezhető volt a forgalom növekedése 2020 márciusában az előző hónaphoz képest. Az előző év márciusához viszonyítva a gombaölők iránti kereslet a tárgyhónapban valamivel kisebb volt, ám a rovarölők és a gyomirtók forgalma 2, illetve több mint 2,5-szeresére emelkedett. A rovarölők közül a talajfertőtlenítő szerek fogytak a leginkább, de a többi megfigyelt szer forgalma is jelentősen nőtt a Nurelle-D 50/500 EC kivételével. A gyomirtó szerek közül elsősorban a kukoricaföldeken használt herbicidek iránt nőtt meg a kereslet annak ellenére is, hogy még az ez évi kukorica el sem volt vetve. Akinek jövedelemhelyzete megengedte, inkább hónapokkal korábban is, de megvásárolta az évek óta megjelenő károsítók által okozott fertőzések elleni szereket. A kereslet növekedése áremelkedést vont maga után, szinte minden általunk megfigyelt szer értékesítési ára emelkedett 2020 márciusában, mind az előző hónaphoz (+1,2-13,5 százalékkal), mind 2019 márciusához képest (+2,3-18,1 százalékkal). Ez alól csak a Nurelle-D 50/500 EC volt kivétel. A Wing-P ára a múlt hónaphoz viszonyítva csökkent, azonban tavaly márciushoz képest az ára 11,2 százalékkal emelkedett.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu