Nincs megállapodás: Moszkva kihátrált a gabonaalkuból

Nincs megállapodás: Moszkva kihátrált a gabonaalkuból

agrarszektor.hu
Mario Draghi, olasz miniszterelnök már próbált közvetíteni a világon élelmezési válságot okozó, "beragadt" ukrán gabona kérdésében. Draghi emiatt nemrég felhíva Putyin orosz elnököt, annak ellenére, hogy az ukrán vezetés bírálja azokat a vezetőket, akik a szemükben háborús bűnös orosz elnökkel próbálnak egyezkedni. A miniszterelnök utalt a városokat védő tengeri aknazárra, mint mondta, Ukrajnának biztosítékok kellenek, hogy nem támadják meg a kikötőit. Oroszország szerint az aknák felszedése nyomán egyúttal beindulhatna a hajóforgalom.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Draghi most a világ fejlett államait tömörítő OECD párizsi találkozóján beszélt arról: "Ukrajnának biztosítékot kell adnunk", hogy nem támadják meg a kikötőit, hogy meginduljanak a gabonaszállítások. Mint mondta, az ENSZ és Törökország közvetítési kísérletei jelentős lépések. A hétvégén Vaszil Bodnar, Ukrajna törökországi nagykövete azzal vádolta meg Törökországot, hogy Ukrajnából "elrabolt" búzát vásárol Moszkvától. Szerinte a török vásárlók, a Krímből illegálisan szállított gabonaszállítmányokat kaptak. Az Ukrajna és nyugati szövetségesei számára műholdfelvételeket készítő Maxar Technologies nevű cég képei szerint két orosz zászló alatt hajózó hajó "ukrán gabonát" rakodott be május 19-én és 21-én a szevasztopoli kikötőben, a Krímben. Az egyik szállítmány végállomása a szíriai Latakia volt - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

Eközben nagyjából 20 millió tonna kukorica ragadt be a fekete-tengeri Ogyessza kikötőjében, amiket blokkol az ukrán aknazár. Kijev szerint az oroszoktól nincsenek biztosítékuk, hogy nem támadják meg a várost a tenger felől, ha feloldják a zárat - éppen ez az a garancia, amit Draghi is sürgetett az ukránok részére. 

A legfőbb biztosíték a fegyver lenne, amivel el lehetne találni az ukrán kikötőket támadót orosz hadihajókat  

- mondta Zelenszkij ukrán elnök.

A héten Törökország és Oroszország elviekben megegyezett az ukrán gabonaszállítás felújításáról. Erdogan török katonai segítséget ajánlott fel az aknamentesítéshez és kíséretet az ukrán kereskedelmi hajóknak, de Kijev nem bólintott rá a tervre, amelyhez az ENSZ jóváhagyását várták. Csütörtökön végül Moszkva is kihátrált az állítólagos alkuból. A Kreml közölte, hogy az ukrán gabonaexportról nem sikerült megállapodást kötni Törökországgal. A munkát folytatják, Moszkva korábban az ellene hozott szankciók feloldását követelte az ukrán gabonaszállítás feltételeként.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ankarai Lavrov-út érdekes pillanata volt, amikor az ukrán köztévé újságírója nekiszegezte a kérdést: "a gabonán kívül, mit loptak még el Ukrajnából és kinek adták el?". Amire Lavrov mosolyogva azzal vágott vissza: "maguk ukránok mindig azon aggódnak, hogy mit lophatnak el és azt hiszik, hogy mindenki így gondolkodik". Ezek után megismételte, hogy "a neonáci rezsimtől akarják megmenteni az embereket" és tagadta, hogy blokkolnák a gabonaexportot. Több médium is úgy értékelte, hogy Törökországnak nem sikerült feloldania a patthelyzetet  

- írja a lap. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?