Rengeteg magyar gazda pórul járt: ezért nem tudják elkezdeni az üvegházak építését

agrarszektor.hu
Jelentős késésben van azoknak az üvegházaknak az építése, amelyeket a Vidékfejlesztési program pályázataiból elnyert forrással szeretnének megépíteni a termelők. A beruházások 80-90 százaléka 2021-ig valósulhat meg, amelynek egyik oka a kapacitáshiány, a másik pedig, hogy jelentősen emelkedtek az árak a kiírás óta eltelt időszakban, így az eredeti tervekhez képest 20-25 százalékkal drágábban építhetik meg az üvegházakat a nyertes pályázók. Vannak akiket ez elriasztott a pályázat megvalósításától, azt azonban majd csak a jövő év elején lehet látni, hogy pontosan hányan.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Vidékfejlesztési program pályázatainak köszönhetően a következő egy-két évben mintegy 140 hektáron épülhetnek fel a modern kor követelményeinek megfelelő üvegházak Magyarországon, ugyanakkor mivel későn jelentek meg a felhívások és a bírálatra is sokat kellett várni, ezért a beruházások is késésben vannak - tájékoztatta a Magyar Nemzetet Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke. A legtöbben tavasszal kapták kézhez a támogatói határozatot, így a legtöbb üvegház és fóliasátor még csak most épül.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az uniós forrást elnyert kertészeteknek ugyanakkor nincs könnyű dolguk a kivitelezés során - mondta az elnök. A beruházások megvalósítását ugyanis az Euró­pa-szerte jelentkező kapacitáshiány is hátráltatja, így sem munkaerőből, sem szükséges anyagból nincs elég. Ledó Ferenc szerint ezért a vidékfejlesztési forrást elnyert beruházások 80-90 százaléka 2021-ig valósulhat meg, az üvegházakban ekkor kezdhetik el a termelést a gazdálkodók. Ráadásul jelentősen emelkedtek az árak a kiírás óta eltelt időszakban, és az eredeti tervekhez képest van, ahol 20-25 százalékkal is drágábban építhetik meg az üvegházakat a nyertes pályázók. Vannak, akiket a költségek emelkedése eltántorított a beruházás megvalósításától, ezen pályázatok jó részét azonban más gazdaságok vették meg, így az üvegházak is megépülhetnek - hangsúlyozta a szakember. Majd hozzátette: január végén lehet majd látni, hogy pontosan hányan mondtak le a pályázat megvalósításáról és adták vissza a támogatást, ugyanis az elnyerésétől számított 24 hónap van arra, hogy a nyertesek elkezdjék a kivitelezést.

Az idén 10-15 hektárnyi új, a modern kor minden követelményének megfelelő üvegházat állítottak termelésbe - közölte az elnök. Az új létesítményekben ebben az évben a legtöbben kígyóuborkát termesztettek, később azonban vélhetően a paradicsom lesz a meghatározó kultúra. Mivel ezek a beruházások késve készültek el, a gazdálkodók jó része annak érdekében, hogy nyáron ne álljanak üresen az üvegházak, egy úgynevezett rövidebb kultúrával ültették be. Mindez okozott némi átmeneti zavart az uborka piacán, mert az üvegházakból egyszerre kikerülő nagy mennyiség jóval meghaladta a hazai szükségletet, a külpia­ci kapcsolatok hiányában pedig túltermelés alakult ki. A jövőben szükség is lesz a külpiaci partnerség kiépítésére, az üvegházakból kikerülő hajtatott zöldségek mennyisége a következő években ugyanis tovább nő - emelte ki. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13