2020. szeptember 21. hétfő Máté, Mirella

Hírek - Növény

Sokan kihasználnák ezt a kincset, ha tudnák

Legalább 330 ezer hektáron öntöznének itthon a gazdák, ha lenne rá lehetőségük - derül ki a közelmúltban befejezett felmérésből. Jelenleg mintegy 130 ezer hektárt öntöznek, miközben öntözéshez szükséges vízjogi engedélyt 223 ezer hektárra adtak ki.
 
 

Március végén fejezte be a mezőgazdasági célú öntözési igények felmérését az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A vizsgálatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) és az Agrárgazdasági Kutató Intézettel (AKI) közösen végezték el - számolt be az MTI.

A vizsgálathoz létrehoztak egy webes felületet is, amelyen a felmérés ideje alatt összesen 5763 vízigényt regisztráltak. Az igényelt víz mennyisége elérte a 414, 8 millió köbmétert, míg az újonnan öntözni kívánt terület 230 ezer hektárt tett ki - jelentette ki Somlyódy Balázs, az OVF főigazgatója az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén.

A felmérésben 4000 kérdőívet dolgoztak fel, és a megkérdezett gazdák 48 százaléka öntözi vagy tervezi öntözni mezőgazdasági területét. Az összes igény mintegy 36 százalékának tehetnek eleget, amely összesen 2060 igényt jelent. A kért vízmennyiség 30 százalékát tudják megadni, ami összesen 124,75 millió köbméter, míg az öntözhető terület nagysága 72 286 hektár, ami az igényelt terület 31 százalékának felel meg. 

A főigazgató szerint továbbra is az árvízvédelemre helyezik a legnagyobb hangsúlyt, ugyanakkor az öntözési lehetőségek fejlesztését is tervezik. Magyarországon mostanáig 223 ezer hektárra adtak ki öntözéshez szükséges vízjogi engedélyeket, de ebből csak mintegy130 ezer hektárt öntöznek.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu