2019. október 19. szombat Nándor

Hírek - Növény

Sokan kihasználnák ezt a kincset, ha tudnák

Legalább 330 ezer hektáron öntöznének itthon a gazdák, ha lenne rá lehetőségük - derül ki a közelmúltban befejezett felmérésből. Jelenleg mintegy 130 ezer hektárt öntöznek, miközben öntözéshez szükséges vízjogi engedélyt 223 ezer hektárra adtak ki.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Március végén fejezte be a mezőgazdasági célú öntözési igények felmérését az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A vizsgálatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) és az Agrárgazdasági Kutató Intézettel (AKI) közösen végezték el - számolt be az MTI.

A vizsgálathoz létrehoztak egy webes felületet is, amelyen a felmérés ideje alatt összesen 5763 vízigényt regisztráltak. Az igényelt víz mennyisége elérte a 414, 8 millió köbmétert, míg az újonnan öntözni kívánt terület 230 ezer hektárt tett ki - jelentette ki Somlyódy Balázs, az OVF főigazgatója az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén.

A felmérésben 4000 kérdőívet dolgoztak fel, és a megkérdezett gazdák 48 százaléka öntözi vagy tervezi öntözni mezőgazdasági területét. Az összes igény mintegy 36 százalékának tehetnek eleget, amely összesen 2060 igényt jelent. A kért vízmennyiség 30 százalékát tudják megadni, ami összesen 124,75 millió köbméter, míg az öntözhető terület nagysága 72 286 hektár, ami az igényelt terület 31 százalékának felel meg. 

A főigazgató szerint továbbra is az árvízvédelemre helyezik a legnagyobb hangsúlyt, ugyanakkor az öntözési lehetőségek fejlesztését is tervezik. Magyarországon mostanáig 223 ezer hektárra adtak ki öntözéshez szükséges vízjogi engedélyeket, de ebből csak mintegy130 ezer hektárt öntöznek.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu