Válasz a klímaváltozásra: itt a búza, amelyik ellenáll az aszálynak

agrarszektor.hu
Brit tudósok olyan búzát fejlesztettek ki, amelynek kevesebb pórust tartalmaznak a levelei, így képes sokkal hatékonyabban felhasználni a vizet. Az új fajta nagy segítség lehet a gazdáknak átvészelni az egyre szélsőségesebb időjárást, és az egyre gyakrabban pusztító szárazságot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ahhoz, hogy egy gazdálkodó megtermeljen egy kilogramm búzát, körülbelül 1800 liter vízre van szükség. Brit tudósok azonban kifejlesztettek egy olyan fajtát, amelynek ennél jóval kevesebb vízre van szüksége ahhoz, hogy ugyanezt a mennyiséget produkálja. Ahogy az időjárás a klímaváltozás miatt egyre kiszámíthatatlanabb, és egyre szélsőségesebb, a növényeknek is egyre nagyobb szüksége van védelemre. A Sheffieldi Egyetem kutatói arra is felhívták a figyelmet, hogy nem csak az éghajlat válik kiszámíthatatlanabbá, de egyre többen is élünk a bolygón: a legújabb tudósítások szerint a föld népessége 2050-ben tetőzik majd, amikor eléri a 11 milliárdot. Ez azt jelenti, hogy egyre szűkülő vetési területen, egyre rosszabb körülmények között kell majd egyre többet termelni, hogy el tudjuk tartani a Föld lakosságát - írta az Agriland portál

A most létrehozott búza a levelein lévő légréseken keresztül szabályozza, hogy mennyi szén-dioxidot használ fel a fotoszintézishez, valamint a vízgőz kiengedéséhez. Amikor sok víz áll a rendelkezésére, az izzadáshoz hasonlóan a növény a légréseket megnyitva hűti magát azzal, hogy több nedvességet enged ki magából. Száraz időszakban a búza is lezárja légréseket, hogy minimalizálja a nedvesség kibocsátását; ám, ha kevesebb légréssel rendelkezik, jobban tud vizet raktározni és ezt fel tudja használni arra, hogy hűtse magát. A szakemberek szerint a kevesebb légréssel rendelkező búza ellenállóbb a betegségekkel szemben is. 

Egy tanulmány szerint a tudósok így olyan búzát fejlesztettek ki, amely a klímakatasztrófa esetén is képes túlélni és termést hozni, magasabb szén-dioxid-tartalmú levegő és kevesebb víz esetén is. A hasonló klimatikus viszonyoknak ellenálló rizst is kifejlesztették már egyébként , amelynek a búzához hasonlóan szintén kevesebb légrése van,  és emiatt 40 százalékkal kevesebb vízre van szüksége, de képes túlélni a szárazságokat és akár a 40 fokos forróságot is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?