2020. október 29. csütörtök Nárcisz

Hírek - Növény

Válasz a klímaváltozásra: itt a búza, amelyik ellenáll az aszálynak

Brit tudósok olyan búzát fejlesztettek ki, amelynek kevesebb pórust tartalmaznak a levelei, így képes sokkal hatékonyabban felhasználni a vizet. Az új fajta nagy segítség lehet a gazdáknak átvészelni az egyre szélsőségesebb időjárást, és az egyre gyakrabban pusztító szárazságot.
 
 

Ahhoz, hogy egy gazdálkodó megtermeljen egy kilogramm búzát, körülbelül 1800 liter vízre van szükség. Brit tudósok azonban kifejlesztettek egy olyan fajtát, amelynek ennél jóval kevesebb vízre van szüksége ahhoz, hogy ugyanezt a mennyiséget produkálja. Ahogy az időjárás a klímaváltozás miatt egyre kiszámíthatatlanabb, és egyre szélsőségesebb, a növényeknek is egyre nagyobb szüksége van védelemre. A Sheffieldi Egyetem kutatói arra is felhívták a figyelmet, hogy nem csak az éghajlat válik kiszámíthatatlanabbá, de egyre többen is élünk a bolygón: a legújabb tudósítások szerint a föld népessége 2050-ben tetőzik majd, amikor eléri a 11 milliárdot. Ez azt jelenti, hogy egyre szűkülő vetési területen, egyre rosszabb körülmények között kell majd egyre többet termelni, hogy el tudjuk tartani a Föld lakosságát - írta az Agriland portál


A most létrehozott búza a levelein lévő légréseken keresztül szabályozza, hogy mennyi szén-dioxidot használ fel a fotoszintézishez, valamint a vízgőz kiengedéséhez. Amikor sok víz áll a rendelkezésére, az izzadáshoz hasonlóan a növény a légréseket megnyitva hűti magát azzal, hogy több nedvességet enged ki magából. Száraz időszakban a búza is lezárja légréseket, hogy minimalizálja a nedvesség kibocsátását; ám, ha kevesebb légréssel rendelkezik, jobban tud vizet raktározni és ezt fel tudja használni arra, hogy hűtse magát. A szakemberek szerint a kevesebb légréssel rendelkező búza ellenállóbb a betegségekkel szemben is. 

Egy tanulmány szerint a tudósok így olyan búzát fejlesztettek ki, amely a klímakatasztrófa esetén is képes túlélni és termést hozni, magasabb szén-dioxid-tartalmú levegő és kevesebb víz esetén is. A hasonló klimatikus viszonyoknak ellenálló rizst is kifejlesztették már egyébként , amelynek a búzához hasonlóan szintén kevesebb légrése van,  és emiatt 40 százalékkal kevesebb vízre van szüksége, de képes túlélni a szárazságokat és akár a 40 fokos forróságot is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu