Van bőven, mégsem kell a németeknek ez a zöldség: megvan, mi áll a háttérben

Van bőven, mégsem kell a németeknek ez a zöldség: megvan, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Mintegy 5 százalékkal maradt el az idei német spárgatermés a tavalyitól, és 10 százalékkal az utóbbi 5 év átlagától. A becslések szerint ennek elsősorban nem termesztéstechnológiai, vagy időjárási okai voltak. De akkor mire vezethető vissza az idei gyenge szezon?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal, a Destatis termésbecslése szerint a 2022. évi német spárgatermés volumene 113 ezer tonna volt, ami az utóbbi 10 év legkisebb mennyisége, és 5%-kal marad el a tavalyi eredménytől - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Az AMI elemzése szerint az idei kisebb termésnek elsősorban nem termesztéstechnológiai vagy időjárási, hanem piaci okai voltak: az előző évinél 4%-kal kisebb, 21,4 ezer hektáros termőterület számottevő részén idény közben állították le a betakarítást a gyenge kereslet miatt, vagyis még azelőtt, hogy az összes spárgát leszedték volna.

A német háztartások ugyanis kevesebb spárgát vásároltak az áruházakban, mint az utóbbi 6 évben bármikor. A termelők ezért az olcsó importot tették felelőssé, ám minden valószínűség szerint nem ez történt. A Destatis adatai szerint idén a január-május közötti időszakban Németország 40%-kal kevesebb spárgát importált, mint tavaly. Sokkal valószínűbb, hogy a német vásárlók az emelkedő fogyasztói árakat és a 40 éves csúcsot elérő inflációt érzékelve egyszerűen visszafogták fogyasztásukat a nem létfontosságú termékek piacain. Ez viszont azt eredményezte, hogy az idei szezonban 21%-kal csökkent a spárga felvásárlási volumene, kínálati piac alakult, ki, ezért a magasabb inputananyagárak és munkaerő-költségek mellett a tavalyihoz képest április-májusban átlagosan 4%-kal volt alacsonyabb a spárga fogyasztói ára a német piacokon, és csak a szezon legvégén haladta meg az ár az előző évi szintet.

A termelők számára csak az adhat reményt, hogy a gazdasági visszaesés és bizonytalanság csak átmeneti lesz, mert ha a háztartások ismét több jövedelemmel rendelkeznek, újra fel fogják maguknak fedezni a spárgát. Addig azonban az ágazat ismételten gyenge eredményei azt jelentik, hogy szerkezetváltás fel fog gyorsulni, és a termőterület csökkenésével is számolni kell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13