2017. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella

Hírek - Növénytermesztés

A fagyot talán megúsztuk, a csapadék viszont jól jött

Miközben mindenki a fagytól rettegett, a FruitVeB szerint összességében kedvező volt az elmúlt napok szokatlan időjárása. Úgy vélik, jókor jött a mezőgazdaságnak, és így a gyümölcsösöknek is a lehullott csapadék, amely részben pótolta a talaj hiányzó nedvességtartalmát, a hó pedig csak kisebb károkat okozott, mivel a hőmérséklet nem csökkent 0 Celsius-fok alá. Az aszály komolyabb gondot szokott jelenteni.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Az országban 30–60 milliméter csapadék hullott 2-3 nap alatt, amire nagy szükség volt a kertészetekben és a gyümölcsösökben is, mivel a talajból 80–100 milliméternyi csapadéknak megfelelő mennyiségű víz hiányzott. A napokban mintegy 3-4 hétre elegendő mennyiség hullott – elemezte a helyzetet Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

Elmondása szerint az ágazatban évente átlagosan 20-30 milliárd forint kárt okoznak a tavaszi fagyok, és mintegy 15-25 milliárd forintnyit a jégverés. A csapadékhiány – az aszály – okozta kiesés azonban jelentősebb, minimálisan 40 milliárd forint évente. Öntözéssel ugyan lehetne mérsékelni a károkat, de ezt a szakember szerint az átláthatatlan és bürokratikus vízjogi szabályozás, és az is nehezíti, hogy nagyon nehéz vízjogi engedélyhez jutni.

80–100 milliméternyi csapadék hiányzott a talajból (MTI Fotó: Komka Péter)

A kertészek érdekeit szinte teljesen figyelmen kívül hagyó szabályozási környezet ellehetetleníti az öntözni szándékozó kertészeket és gyümölcstermesztőket. Éppen a legprofibban működtetett gazdaságokat teszi tönkre, amelyek magas színvonalú öntözéses gazdálkodást folytatnak – fogalmazott Ledó Ferenc. Magyarországon a termőterület mintegy 2 százalékát (90–100 ezer hektárt) öntöznek a gazdálkodók, a zöldségfélék termőterületének 65-70 százaléka, míg a gyümölcsültetvényeknek 15-20 százaléka öntözhető.

A FruitVeB és az Alma Terméktanács (Ékasz) legutóbbi közös állásfoglalásában fenntarthatatlannak nevezte a helyzetet, mivel a nem gazdabarát öntözési feltételek miatt sok ezer zöldség- és gyümölcstermelő hagyhat fel a termeléssel. Ez pedig nemcsak kevesebb árut jelenthet a piacon, hanem 10 ezer munkahelyet is veszélyeztet az ágazatban. Veszélybe kerülhet a belföldi piac ellátása és csökkenhet az export-árualap is. Emellett öntözés nélkül a gazdák a feldolgozóipart sem tudják ellátni megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyaggal.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu