2018. január 24. szerda Timót

Hírek - Növénytermesztés

Hatalmas új üzemet építettek Bige László gyárába

Napi több mint 1000 tonna kapacitású új salétromsav üzemet helyezett működésbe a pétfürdői Nitrogénművek Zrt. a közelmúltban. A beruházás célja a salétromsav- és a műtrágyagyártás kapacitásának növelése volt. Az új üzem 60 százalékos töménységű salétromsav gyártását teszi lehetővé.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

A Bige László befektető érdekkörébe tartozó Nitrogénművek Zrt. 2014 decemberében fővállalkozói szerződést kötött a Thyssenkrupp Industrial Solutions német licenceadó céggel egy új, napi 1150 tonna kapacitású salétromsav üzem megépítésére. A beruházás célja a salétromsavgyártás kapacitásának bővítésén keresztül a műtrágyagyártás növelése volt. Az új üzem 2017 januárjában hatósági használatbavételi engedélyt kapott, és a beüzemelés, illetve a különféle üzemi tesztek és próbák után június 21-én adták át - írja a Nitrogénművek Zrt. közleményében.

A beruházás az elmúlt tíz évben a második olyan új salétromsavüzem megvalósítását eredményezte Pétfürdőn, amelyik 60 százalékos töménységű salétromsav gyártását teszi lehetővé az úgynevezett dual pressure, vagyis kétnyomásos technológiával működik. Az új üzem működtetése közvetlenül 10 új további kezelői munkahelyet hozott létre, de a működtető kiszolgáló kapcsolatokon keresztül (karbantartás, logisztika, minőségellenőrzés, beszerzés) további új munkahelyek is létrejöttek.

A beruházással párhuzamosan megépítettek két darab, 2000 köbméter térfogatú kármentővel ellátott salétromsav tartályt, illetve 3 cellás nedves hűtőtornyot is. Ezek kivitelezését szintén fővállalkozói szerződés keretében a Pentstar Kft. és az Enexio Hungary Zrt. valósította meg.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu