Városi parkolókban hozzák létre a jövő minifarmjait

agrarszektor.hu
Az áruszállító konténereket már régóta hasznosítják ideiglenes lakásokként, éppen itt volt tehát az ideje, hogy a mezőgazdaság is felfedezze őket. Mivel könnyen mozgathatók, és viszonylag kis helyen elférnek, egyszerűen átalakíthatók afféle városi minifarmokká, ahol a kezdő gazdálkodók gyors sikerélményhez juthatnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tapasztalatlan termelők többnyire minimális befektetéssel szeretnék elindítani agrárvállalkozásukat, míg a fogyasztók gyakran a szűkebb környezetükből akarnak élelmiszertermékekhez jutni, hogy biztosak lehessenek azok frissességében, és a megbízható minőségben. Ezt a két jogos igényt kapcsolta össze a Washingtonhoz közeli Rockville-ben működő Federal Realty Investment Trust, amely a bostoni Freight Farms céggel szövetkezve épít ki városi minifarmokat szerte az Egyesült Államokban.

Az ötlet végtelenül egyszerű, és részben a szükség szülte. A Federal Realty ugyanis 32 helyen birtokol és működtet bevásárlóközpontokat az USA-ban, ezekhez pedig számos - eddig üresen árválkodó, nem kihasznált - parkoló tartozik. A cég feláldoz belőlük néhányat, hogy az arra vállalkozó, kezdő helyi gazdálkodók élelmiszer-termelést folytassanak rajtuk. Természetesen nem az aszfalt felkapálását várják el tőlük, hanem az oda kirakott, leselejtezett áruszállító konténerek benépesítését haszonnövényekkel.

A 7,5 tonna súlyú, körülbelül 12 méter hosszú, 2,5 méter széles és csaknem 3 méter magas tárolóeszközök ideális terepként szolgálnának például a zöldségtermesztéshez. A beléjük telepített hidroponikus rendszer jellegzetessége, hogy nem talajon nevelik a növényeket, hanem tápfolyadékkal gondoskodnak róluk, hordozóanyagként kőzetgyapot szolgál, a vízfelhasználás pedig csak a töredéke a hagyományos termesztési módokhoz képest.

A Leafy Green Machine nevet viselő konténerek klímával, LED-világítással vannak felszerelve, és természetesen a vízellátás is biztosított bennük. A kezdő gazdálkodóknak tehát "csupán" a növényekkel kellene törődniük, a talajművelésre, az időjárási kihívásokra való reagálásra nem kellene időt pazarolniuk. Kalkulációk szerint egy-egy ilyen konténer tökéletesen alkalmas arra, hogy heti 500 fej salátát érleljenek és takarítsanak be belőle.

A minifarm ára 85 ezer dollár, amihez évente mintegy 13 ezer dolláros rezsiköltség járul (ez összesen nagyjából 28 millió forintot tesz ki). A komplett rendszer napi 100 kWh energiát fogyaszt, vagyis meglehetősen zöld megoldásnak tűnik. Az Egyesült Államokban alighanem sokak számára lehet ez vonzó, hiszen az új farmereknek gyakran okoz gondot a megfelelő termőhely megtalálása. A jól felszerelt konténerekben azonban mindenhez hozzájuthatnak, ráadásul közel lennének a fogyasztókhoz, illetve az éttermekhez, zöldségesekhez, az ötlet tehát a helyi közösségek erősödéséhez is hozzájárulhat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31