2019. június 19. szerda Gyárfás

Hírek - Piac

Helyreállt a rend: a búza végre többet ér, mint a kukorica

Az oroszoknak még bőven vannak exporttartalékaik a búzából, a szállítások ütemezése azonban nem feltétlenül igazodik a piaci igényekhez, ami éppen elég ok lehet az áremelkedésre ebben a búzahiányos gazdasági évben. Bár a kukoricatermés sem volt fényes tavaly, koránt sincs akkora hiány belőle, mint ahogy azt franciák érzékelik.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

December végén többször is áremelkedést mutattak az árutőzsdék, bár nem volt érdemi forgalom. A karácsony előtti pénteken egy rövid időre megijesztette a piacot egy orosz hír, miszerint akár korlátozhatják is a búza kivitelét. Erre alaposan rácáfoltak az események – nem hogy korlátozásról nincs szó, hanem a kikötőktől távolabbi területekről történő szállítást is támogatja az orosz kormány. Mivel azonban a kínálati nyomás egy csöppet sem erősödött kelet felől (sőt), a malmi búza ára tovább emelkedhetett közel 10 USD/tonnával.

Ez magával húzta a kukorica árát is, annak ellenére, hogy eközben Chicagóban két hét alatt 4-4,5%-ot csökkentek az ottani jegyzések, és ez nem jó jel. Ha a július 2-ai kukoricaárakat összehasonlítjuk a december 31-ei, év végi számokkal, akkor látjuk, hogy alig drágább most, mint volt az év közepén. Még érdekesebb, hogy a két évvel ezelőtti azonnali árakhoz képest sincs feljebb az ára. Elgondolkodtató az árpa szárnyalása is. A júliusi szintekhez képest ma az olasz árak 50-55 EUR/tonnával vannak feljebb. A december 20-ai, utolsó ár 221,5 EUR/t, míg két évvel ezelőtt, a 2016. decemberi ár 158,5 EUR/t volt, aztán másfél évig stabilan 160 és 170 EUR/t között tartózkodott.


Ezek után nézzük a búzát a MATIF-on. Úgy tűnik, eddig a búza ára volt túlságosan alacsony! Amit az elmúlt években emlegettünk – ti. hogy a kukorica nem lehet drágább, mint a búza –, az most bekövetkezett. A barchart.com ábrája mutatja az elmúlt két év történéseit (fekete vonal és színezett háttér = búza, zöld vonal = kukorica). A 2017-es év az árak mélyrepülését hozta. 2018-ban aztán látszott már, hogy a vetésterületek csökkenése és az időjárási viszontagságok miatt kisebb lesz az európai termés, emiatt januártól elindult a kukoricát is felhúzó, együttes áremelkedés, ami júliusban, éppen az aratáskor tetőzött.

Bár a nyári időjárás a kukoricára nézve is kedvezőtlen volt, alapvetően csak Nyugat-Európát sújtotta, nem az EU28-ak összességét (nem beszélve Ukrajnáról vagy Amerikáról). Emiatt az ára nem tudott megmaradni a búzáéval egy szinten. Ahogy azt írtuk is, a román és bolgár többlet az EU-n belül kiegyenlítette a francia és német hiányt. A kukorica ára nyár óta nem is mozdult, és ha továbbra is kedvező lesz a dél-amerikai kilátás, így is marad.

A búza és az árpa más utat járhat be. Úgy látom, a búza ára stabilan a mostani szinteken 220-240 USD/t FOB Fekete-tenger (kb. 200 EUR/t) körül maradhat, és ez a MATIF jegyzéseit is a jelenlegi szinteken tartja. Az árpa jövőjét nehezebb megítélni, mert a mostani magas árakban a kínálat hiánya játszotta a főszerepet, de ez nem biztos, hogy így marad. Új szezon kezdődöik új lehetőségekkel vagy korlátokkal. Várhatóan már a tavaszi árazásokkor a mostanihoz képest jóval alacsonyabb árakkal kell számolnunk, amit a Stratégie Grains növekvő kínálatról szóló prognózisa is alátámaszt.

És hogy mi lesz az olajosmagvakkal? Ha jön egy újabb enyhítés a vámháborúban, vagy a brazil szójatermésről ismét jó híreket kapunk – pillanatnyilag 120 millió tonna fölötti mennyiséget prognosztizálnak –, lejjebb mozdulhatnak az árak. Január első hetében e téren még korai jóslatokba bocsátkozni.

Bidló Gábor, Prudens Ceres Kft.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu