2021. augusztus 3. kedd Hermina

Hírek - Agrárpénzek

1,5 milliárdos büntetést úszott meg egy hajdúsági gazda

Nem kell 1,5 milliárd forintos kártérítést fizetnie annak a hajdúsági gazdának, aki saját földjén visszanyírta a bokrokat. Az ügyészség azzal vádolta, hogy munkája közben több ezer védett lepkehernyót is kiirtott, de a bíróság most felmentette az ügyben.
 
 

Nem irtott ki lepkehernyókat, és az élőhelyüket sem károsította az a hajdúsági gazda, akit az ügyészség azzal vádolt, hogy több ezer védett keleti lápi bagolylepke-hernyót mészárolt le 2012 decemberében – írja a Velvet. A termelőtől 1,5 milliárd forintot követeltek, de a bíróság most másodfokon is felmentette.

Az ügy előzménye, hogy a gazda 2012 telén saját földjén visszanyírta a bokrokat, amelyhez a szükséges engedélyeket beszerezte és a Hortobágyi Nemzeti Parknak is jelezte, hogy megtisztítja a területet. Egy természetvédelmi őr mégis feljelentette és 2014-ben polgári kártérítési per indult ellene. A vád szerint ugyanis cserjevágó gépei olyan védett lepkék hernyóit is megsemmisíthették, amelyek eszmei értéke egyedenként 250 ezer forint. Ebben a polgári perben találta most a bíróság másodfokon is vétlennek a termelőt.

A polgári perrel párhuzamosan a rendőrség is nyomozást indított, tavaly szeptemberben pedig védett természeti terület jelentős károsodását okozó természetkárosítás bűntette és jelentős kárt okozó rongálás bűntette miatt vádat emeltek ellene. A büntetőügy tárgyalását azonban elhalasztották addig, amíg a polgári perben jogerős ítélet születik. 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu