Kiderült, milyen fejlesztéseket tervez a Borsodi a bőcsi üzemben a következő években

agrarszektor.hu
A Borsodi Sörgyár bemutatta második, 2019-es fenntarthatósági jelentését, amelyből többek között kiderül, hogy amellett, hogy a vállat nettó árbevétele közel 10 százalékkal emelkedett, csökkent a bőcsi üzem hőtermelése, és 2018 után 2019-ben is zéró tonna maradt a lerakott gyártási hulladék mennyisége, tudhattuk meg a gyártó közleményéből.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Összetett, kihívásokkal teli, de sikeres év volt a 2019-es év a Borsodi Sörgyár számára a vállalat legfrissebb fenntarthatósági jelentése alapján. Magyarország egyik legnagyobb sörgyártója a korábbi évek trendjével összhangban fejlődő piacon tudta erősíteni jelenlétét, mintegy 10%-kal 44,6 milliárd forintra növelte nettó éves árbevételét, miközben fenntarthatósági céljait sem tévesztette szem elől.

Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár ügyvezetője és kereskedelmi igazgatója a fenntarthatóság kapcsán elmondta, hogy a Borsodinál hisznek abban, hogy a siker és az eredményesség több, mint a pénzügyi eredmények kedvező alakulása. Az ügyvezető úgy gondolja, hogy akkor lehet egy vállalat hosszú távon is sikeres, ha mind társadalmi, mind környezeti szempontból fenntarthatóan működik. Ezért büszke arra, hogy a 2019-ben elért jó üzleti eredmények mellett a munkatársai több mint 1000 órát fordítottak önkéntes munkára, ezzel is hozzájárulva a hátterüket biztosító közösségek működéshez.

A Borsodi Sörgyár a Molson Coors csoport tagjaként az "Our Imprint" programmal átfogó stratégiát dolgozott ki a 2025-ig tartó időszakra, amely három alappillérre épül:

  • a felelősségteljes frissítésre,
  • a környezettudatos gyártásra
  • és a közösségekkel való együttműködés fontosságára épít.

A felelős frissítés jegyében a Borsodi kiemelt figyelmet fordít a minőségi sörök gyártásra, valamint a felelős fogyasztására. A bőcsi üzem minőségellenőrzőinek munkáját a Molson Coors vállalatcsoport olyannyira elismeri, hogy központi laboratóriumként 15 ország mintegy 40 termékének minőségét ellenőrzik a borsodi üzemben.

A környezettudatos gyártás érdekében a Borsodi Sörgyár 2019-ben is folytatta a gyártósorai megújítását. A folyamat első lépéseként 2018-ban új palackfejtőgépet állítottak szolgálatba, tavaly pedig üzembe helyezték a bőcsi üzem második doboztöltő gépsorát. Az új, korszerű berendezésnek köszönhetően az üzemi hőfelhasználást 50%-kal, a vízfelhasználást 90%-kal csökkentheti hosszú távon a sörgyártó. A gyártósorok megújítása 2020-ban is folytatódik, emellett a hatékonyság további fejlesztése érdekében a Borsodi Sörgyár egy új, hároméves tervet is életbe léptetett World Class Supply Chain 2.0 néven.

Az üzemfejlesztésnek és a hatékonyságnövelő lépéseknek is köszönhetően a bőcsi üzemben 2019-ben csökkent a hőenergia felhasználás, valamint továbbra is zéró tonna az üzem által termelt gyártási hulladék. A Borsodi Sörgyár célja, hogy hosszú távon geotermikus és napelemes - megújuló energiaforrásokat telepítsenek a telephelyen, ezzel is csökkentve a sörgyár környezetre gyakorolt hatását.

Szilva János, a Borsodi Sörgyár gyárigazgatója igazgatója kiemelte, hogy a sörfőzés során felhasznált alapanyagok, az energiahatékonyság, valamint a felelős fogyasztás mellett a társaság munkavállalói és a vállalatot támogató közösségek egyaránt fontos szerepet töltenek be a sörgyár életében. Az ott főzött sörök olyan elhivatott emberek munkájának köszönhetően készülnek és jutnak el a fogyasztókhoz, akik abban is nagy szerepet vállalnak, hogy a Borsodi Sörgyár egyre jobbá váljon. Ezért kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy dolgozóikat, valamint a közösségeket is támogatni tudják, jelentette ki Szilva János.

A Borsodi Sörgyár dolgozói 2019-ben, minden eddiginél többet, összesen több mint 1000 órát töltöttek önkéntes munkával, melyet a fenttarthatósági célkitűzések közösen alkotunk pillérének keretében tettek. Így többek között felújították a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház kertjének egy részét 3 millió forint értékben.

Besze Ágnes, a Borsodi Sörgyár jogi és vállalati kapcsolatok igazgatója a szeptembert összegezve elmondta, hogy az idei fenntarthatósági hónapot rendhagyó módon tartották meg. Ennek keretében, a felelős frissítés jegyében egy online, interaktív beszélgetés keretében kérdezhették a kollegák Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét a felelős alkoholfogyasztásról, valamint a koronavírus megelőzésével kapcsolatban. A közös alkotás keretében ezúttal közvetlen környezetükben, a gyár területén több mint 30 lelkes, önkéntes kolléga tisztította meg az üzem külterületét. A környezettudatosan gyártás alapelv mentén a fenntarthatósági hónap pedig remek alkalom arra, hogy az elmúlt időszakot értékelve büszkén osszák meg eredményeiket a 2019-es fenntarthatósági jelentésük kiadásával, jelentette ki Besze Ágnes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?