2022. szeptember 26. hétfő Jusztina

Megszólalt a szakértő: ezek a kihívások várnak a magyar agráriumra 2021-ben

agrarszektor.hu
Számtalan tényező befolyásolta és volt hatással idén nemcsak a világ, de Magyarország agráriumára is, ilyenek akár a különböző állatbetegségek, az árak volatilitása, és nem utolsó sorban a koronavírus-járvány is - mondta az Agrárszektor 2020 Konferencián Bujdosó Tünde, az Euler Hermes kockázatkezelési igazgatója. Kiemelte, a 2021-es kilátásokat nézve fel kell készülni a takarmányárak növekedésére, de számolni kell a moratórium megszűnésének hatásával is.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Turbulens változások mezején élünk, a kiszámíthatóság pedig gyakorlatilag lekerült a palettáról 

 - kezdte előadását Bujdosó Tünde az Agrárszektor 2020 Konferencián, majd elmondta, idén számtalan tényező befolyásolta az agráriumot, amelyek komoly hatással voltak az egész ágazatra. A 2019-es évet tekintve a főbb kockázatok között említhetjük a technológiát, a beruházási kényszert, a finanszírozást, az állatbetegségeket, illetve járványokat, Kína szerepét, a munkaerőhiányt, a generációváltást, a klímaváltozást, a kereskedelmi vámháborút, valamint az EU támogatási rendszerét is. Kína szerepét érdemes hangsúlyozni, hiszen a termelés, a készletezés, a fogyasztás, és az ellátási láncok tekintetében igaz az a mondás, hogy minden út Kínába vezet, különösen az állattenyésztés és a takarmányágazat jelenlegi helyzetét tekintve - tudatta a szakember. Emellett érdemes kitérni arra is, hogy az állatbetegségek és a járványok folyamatosan végig kísérik az életünket, együtt kell velük éljünk, megnehezítik az ágazat szereplőinek napi tevékenységét, és olyan döntésekre, illetve stratégiákra kényszerítik őket, amiket eddig nem hoztak meg - hangsúlyozta Bujdosó Tünde. A 2020-as év főbb kockázataival kapcsolatban elmondta, ide lehet sorolni az export korlátozásokat, a tulajdonos átrendeződéseket, az árak volatilitását, az árfolyamkockázatot, illetve a minden ágazat és szektor életét meghatározó COVID-19 megjelenését (készletfelhalozás, HORECA, vásárlási szokások, korlátozó intézkedések).

Bujdosó Tünde

Az agrárium és a takarmányágazat szempontjából fontos az árak volatilitásának elemzése, hiszen ez utóbbiakat jelentősen befolyásolja a kukorica, a búza és a szója ára - közölte a szakember. Hozzátette, a 2020-as évben már fordultak elő takarmányár emelkedések, és ez a tendencia valószínűleg 2021-ben is folytatódni fog. A takarmányipart nézve összességében Magyarországon 3,7 millió tonna került eladásra, ez a mennyiség 330 takarmánykeverőben került elkészítésre. 

Az, hogy ezeket a volatilis árakat, a növekvő szemes árakat, a növekvő alapanyagköltségeket a takarmányosok, hogyan tudják kigazdálkodni, ez nagy kérdés. A nagyobb keverők közül azoknak lesz előnyösebb a helyzetük, amelyek zárt integrációban működnek, a kisebb keverők közül azok tudják túlélni ezt a helyzetet, ahol valamilyen specifikummal rendelkeznek, illetve valamiben különlegesek a piacon. Elmondható, hogy a takarmányfelhasználó állattenyésztőkre nehéz időszak vár.

A 2021-es kilátásokat nézve, fel kell készülni a takarmányárak növekedésére, a határidős kötések fontosságára, számolni kell a moratórium megszűnésének hatásával, valamint a sertés- és baromfiárak volatilitásával, illetve a Brexit hatását is lehet majd érezni - tájékoztatott Bujdosó Tünde. Kiemelte, Kína szerepe mellett sem lehet elmenni, és természetesen a COVID-19 hatása is érződni fog. 

A szakember szerint az átütemezések és késedelmek számának növekedése egyértelműen része lesz az életünknek, és fontos tudni, hogy ennek mi áll a hátterében. A mezőgazdaságban mindig voltak és lesznek késedelmek, amelyeket átütemezéssel kezelnek a piac szereplői, ebben pedig partnerek a hitelbiztosítók. Addig ez nem jelent problémát, amíg olyan esemény miatt történik mindez, amely eredményt hoz, illetve hatékonyságot növel, ugyanakkor, ha ez valamilyen likviditásszegény állapotból keletkezik, ott nagyon komoly együttműködés szükséges a hitelbiztosítóval, hiszen a cél, hogy a cégek és a partnerek a piacon maradjanak - hangsúlyozta Bujdosó Tünde. 

A Portfolio Agrárszektor 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Mónus Márton

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?