Amiről kevesen beszélnek: a generációváltás pénzügyi és befektetési oldalról nézve

Amiről kevesen beszélnek: a generációváltás pénzügyi és befektetési oldalról nézve

agrarszektor.hu
A generációváltás témája évek óta a középpontban van, befektetési és pénzügyi oldalról azonban viszonylag kevés szó esik róla. Munkácsi Dávid, a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere az Agrárszektor 2020 konferencián többek között olyan kérdésekre adott választ előadásában, mint, hogyan lehet a befektetésekben hozamokat elérni az agráriumon keresztül, mennyire fontos az innováció az ágazatban, illetve milyen lehetőségeket tartogat a generációváltás az egyes szektorok számára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hogyan lehet a befektetésekben hozamokat elérni az agráriumon keresztül, milyen innovatív folyamatok zajlanak jelenleg és milyen lehetőségeket tartogat a generációváltás az ágazat számára - többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ előadásában Munkács Dávid az Agrárszektor 2020 Konferencián. Mint mondta, az alapkezelés során a legfontosabb feladatuk mindig az, hogy olyan trendeket azonosítsanak, amelyekkel a befektetők hozamokat tudnak elérni. Az egyik ilyen kikerülhetetlen trend jelenleg az agrár és befektetési szektorban a telekommunikációs evolúció, a napjainkban leggyakrabban használt 4G után most ugyanis az 5G korszakába köszöntöttünk be, ami alapvetően változtatja majd meg nemcsak az agráriumot, de a többi szektort is. Sokkal gyorsabb adatátviteli sebességet tesz majd lehetővé, mint az eddigi generációk, ami lehetővé teszi majd, hogy a különböző okos eszközök kommunikálni tudjanak majd egymással - hangsúlyozta a szakember.

A generációváltással, illetve vagyonátrendeződéssel kapcsolatban Munkácsi Dávid kiemelte, jelenleg a Z-generáció tagjai, vagyis az 1996-2006 között születettek vannak a legtöbben a világon, ők alkotják a népesség 32 százalékát, a fiatalabb generáció tehát egyre nagyobb részét teszi ki a populációnak. Ugyanakkor hiába központi téma a generációváltás már évek óta, a vagyon 80 százaléka továbbra is az idősebb korosztály birtokában van, ami jól mutatja, hogy vagyonátrendzősédes még nem egy lejátszott folyamat - tette hozzá.  

Munkácsi Dávid

Sok olyan innovatív iparág van, amelyek komoly hátszelet kaptak a technológiai fejlődésben az elmúlt időszakban, ezek egy része pedig az agráriumban is szerepet kapott már. A főbb befeketetési területek jelenleg a következők:

  • mobilkommunikációs világ következő generációja - 5g 
  • hálózatra csatlakoztatott eszközök elterjedése - iot, "dolgok internete"
  • korábban nem használt technológiák - virtuális valóság, mesterséges intelligencia, robotika térhódítása
  • a környezettudatosságra ösztönző megoldások - e-car, hibrid, zöld energia
  • smart home, smart farming, smart city
  • adataink védelmére, tárolására szolgáló eszközök - kiberbiztonság, cloud
  • szórakozás új formája - videojátékok, e-sport

A "Generali innováció részvény befektetési alap" az agrárvállalkozások számára is jó megoldás lehet, érdemes ugyanis kicsit más szemmel tekinteni az agráriumra, illetve a befektetésekre és az innovációkra - közölte a szakember. Mint mondta, az Alap felgyorsult, változó világunk olyan dinamikusan növekvő vállalatainak részvényeibe kíván befeketetni, melyek a közeljövő innovatív fejlesztéseit tartják szem előtt, elkötelezettek a technológiai áttörésekben, így folyamatosan alakítják és formálják életünket, jövőképünket. A jövő befektetései az agráriumban a precíziós gazdálkodás, a vertikális gazdálkodás, az önvezető járművek, a drónhasználat, a virtuális valóság, a mesterséges intelligencia, illetve a beltéri növénytermesztés - tájékoztatott Munkácsi Dávid. 

A Portfolio Agrárszektor 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotó: Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?