2020. június 2. kedd Kármen, Anita

Hírek - Agrárpénzek

Az európai gabonán a világ szeme

A gabonapiac nemsokára ítéletet hoz az európai aratási szezon végeredményét illetően. Míg a tavaszi szárazság miatt valószínűnek tartott mennyiségbeli aggályok eloszlani látszanak, komoly aggodalmak fogalmazódtak meg a gabona minőségével kapcsolatban.
 
 

Az európai gabonatermelési megbízások felett érzett félelmek még az Egyesült Államokra is kihatottak, ami a gabonakontraktusok díjának emelkedéséhez vezetett – mondta Erin FitzPatrick a Rabobanktől. „Láthattuk a kansasi búzát kicsit feljebb jönni az elmúlt egy-két hétben, míg a minneapolisi búza beállt egy szintre: 1, 50 dollár/vékára. Ami pedig a gabona minőségét illeti, inkább Európa felé tekintgetünk.”

Magától értetődően a legnagyobb problémát az eső okozta, ami szerte Közép-Európában lassította az aratás menetét, és természetesen magával hozta a gabonaminőség romlásának rizikóját is. Az aratási időszak alatt esett csapadék ugyanis elősegíti a csírázási folyamatot, ami viszont a protein- és keményítőtartalom rovására megy. Mind a Cseh Köztársaság - kisebb földművelő nemzetként -, mind Lengyelország - az Európai Unió harmadik legfontosabb gabonatermelője - úgy véli, nem lesz túl pozitív az aratási időszak végkimenetele, és ez még további országokat is fenyegethet.

„A magyar főváros, Budapest környékéről bíztató híreket hallani, de ahogy északabbra megyünk, egyre borzasztóbb a helyzet” – fejtette ki Jaime Nolan dublini szakértő.

Spanyolország nyugati részein az aratás most jár a vége felé, az adatok pedig elég lassan kerülnek feldolgozásra, de itt is bőven van ok az aggodalomra. Tekintve, hogy az ország az egyik legnagyobb gabonaimportőr, helyzete a piaci árakat is befolyásolja.

A döntő szerep mégis a három legnagyobb gabonatermő területé: Franciaországé és Németországé, ahol már az aratás vége fele járnak, és Angliáé, ahol még csak kezdeti szakaszban tartanak.
"Németországban az utóbbi időszak esőzései szintén nagyban befolyásolhatják a helyzetet, szóval soktényezős türelemjáték ez. Ahogy szárazabbá válik az idő, rögtön folytatni kell az aratást. A farmerek még nem akarnak eladni semmi, mert nem tudják biztosan, miből gazdálkodhatnak, a felvásárlók pedig szintén arra várnak, hogy tisztábban lássák a helyzetet. Ha az eső nem áll el a következő két-három hétben sem, komolyabb károk érik a gabonatermést, ez biztos." - véli Mr Nolan.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu