"Az ország mezőgazdasága akár 15-20 millió embert is el tud látni"

agrarszektor.hu
A héten indult a 75.OMÉK, azaz az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás, melynek második napján Czerván György értékelte a magyar zöldség- és gyümölcságazat helyzetét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kiemelte, hogy a kormány Magyarországot mezőgazdasági országként tartja számon, ezt a szektor fejlesztése rendkívül fontos. Előrelépésnek tartja, hogy az ágazat export-import egyenlegét tekintve 18 százalékos növekedést mutatott a tavalyi adatokhoz képest - írja a kormány.hu

Kitért arra is, hogy bár a népesség növekedése miatt egyre több élelmiszerre van szükség, ehhez hazánk kitűnő adottságokkal rendelkezik, hiszen mezőgazdasága akár 15-20 millió embert is el tud látni.

Ennek egyik fő akadályaként a feketegazdaságot látja, ami jelenleg 25 százalékra tehető, következményeképp több milliárd forint az állam kiesése, megoldást pedig véleménye szerint az áfacsökkentés jelentene. Különféle áfatechnikákkal, mint például a fordított áfa bevezetésével, továbbá a NAV vezetőivel tervezett konzultációval próbálják orvosolni a problémát.

Az államtitkár elmondta, hogy novemberben kerül a parlament elé a kockázatkezelési rendszer átalakítása, aminek az a lényege, hogy ne csak a termelőt terhelje a kockázat, hanem a felvásárlót, a föld tulajdonosát és a biztosítókat is, ha esetleg az időjárás miatt a vártnál kevesebb lesz a termés. Végezetül elmondta, hogy az ágazatot érintő termálvíz-visszasajtolási moratóriumot egyelőre - ideiglenesen - 2012. december 31-e után is meghosszabbítják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31