2020. szeptember 26. szombat Jusztina

Hírek - Agrárpénzek

"Az ország mezőgazdasága akár 15-20 millió embert is el tud látni"

A héten indult a 75.OMÉK, azaz az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás, melynek második napján Czerván György értékelte a magyar zöldség- és gyümölcságazat helyzetét.
 
 

Kiemelte, hogy a kormány Magyarországot mezőgazdasági országként tartja számon, ezt a szektor fejlesztése rendkívül fontos. Előrelépésnek tartja, hogy az ágazat export-import egyenlegét tekintve 18 százalékos növekedést mutatott a tavalyi adatokhoz képest - írja a kormány.hu

Kitért arra is, hogy bár a népesség növekedése miatt egyre több élelmiszerre van szükség, ehhez hazánk kitűnő adottságokkal rendelkezik, hiszen mezőgazdasága akár 15-20 millió embert is el tud látni.

Ennek egyik fő akadályaként a feketegazdaságot látja, ami jelenleg 25 százalékra tehető, következményeképp több milliárd forint az állam kiesése, megoldást pedig véleménye szerint az áfacsökkentés jelentene. Különféle áfatechnikákkal, mint például a fordított áfa bevezetésével, továbbá a NAV vezetőivel tervezett konzultációval próbálják orvosolni a problémát.

Az államtitkár elmondta, hogy novemberben kerül a parlament elé a kockázatkezelési rendszer átalakítása, aminek az a lényege, hogy ne csak a termelőt terhelje a kockázat, hanem a felvásárlót, a föld tulajdonosát és a biztosítókat is, ha esetleg az időjárás miatt a vártnál kevesebb lesz a termés. Végezetül elmondta, hogy az ágazatot érintő termálvíz-visszasajtolási moratóriumot egyelőre - ideiglenesen – 2012. december 31-e után is meghosszabbítják.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu