Brexit: Ez sokkal keményebb lesz, mint az orosz embargó

agrarszektor.hu
Nagy piaci turbulenciákra számítanak az elemzők, ha a kemény Brexit forgatókönyve valósul meg, amire egyre több az esély. Németország számára Anglia puha kilépése is piacvesztést okoz, ami viszont rossz hír egész Európának. A közösség piacán bent rekedő árutöbblet hatalmas nyomást fog gyakorolni szinte az összes agrártermék árára. A legnagyobb káosz a hús piacán várható.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Német Raiffeisen Szövetség (DRV) egy berlini sajtóeseményen úgy nyilatkozott, hogy mindegy, kemény vagy puha lesz-e a Brexit, az a mezőgazdasági árakat egész Európában komolyan nyomás alá fogja helyezni. Ennek oka a kereskedelmi irányok megváltozása az új politikai és szabályozási keretfeltételek miatt. Az eddig az Egyesült Királyságban landoló élelmiszerek jelentős része ugyanis az európai piacokon, legfőképp Németországon belül maradhat.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

"Egyre nő a valószínűsége annak, hogy egy rendezetlen kiválási folyamattal szakad el az Egyesült Királyság Európától. Emiatt nagyon aggódunk" - mondta a DRV üzletágvezetője, Dr. Henning Ehlers. "Nagy-Britanna volt a legfontosabb exportpiacunk, az oda szánt áruk megrekedhetnek Németországban. Sőt, azok az áruk is felénk vehetik az irányt, amelyeket más tagállamok eredetileg az angoloknak exportáltak volna. Mindez hatalmas nyomást gyakorolhat a piacra."

Néhány héttel ezelőtt Joachim Rukwied, a Német Parasztszövetség (DBV) elnöke  már óva intett a kemény Brexit várható hatásaitól. Ahogy fogalmazott:

egy "no-deal" kiszakadásnak drámaibb következményei lennének az EU piacán, mint amilyet az orosz embargó 2014-ben okozott.

Uotóbbi fél milliárd eurós veszteséggel járt a német mezőgazdaságban. Minél rendezetlenebb lesz a brit kilépés, annál nagyobbak lesznek a költségei - jósolta az elnök. A Thünen-Institut 2018-ban született tanulmánya alapozta meg ezt a véleményt. Az elemző intézet a kemény és a puha Brexit gazdasági következményeit kutatta. Eszerint a legpuhább verzió esetén is költségnövekedést okozna a kereskedelem adminisztrációs terheinek növekedése, és ennél csak sokkal rosszabb szcenáriók léteznek.

Puha kiválás esetére a Thünen-Institut azzal számol, hogy egy szabadkereskedelmi egyezmény keretén belül a nem vámjellegű akadályok 10 százalékos költségnövekedést okoznak valamennyi áru esetében. Ez a szabályozási és esetleges árustandarok közötti eltérsekből fakadhat. Nem zárható ki ugyanis, hogy Anglia a szakítás után más minőségi elvárásokat támaszt egyes termékekkel szemben, mint ami korábban az egységes piacra jellemző volt. Az előírások harmonizációja immár nem lesz kötelező, így ezek egyre távolabb sodródhatnak egymástól.

Kemény Brexit esetén mindezek mellett vámok is sújtanák a termékeket, amennyiben a világkereskedelmi szervezet (WTO) szabályai szerint tárgyalnának egymással a felek. Ez különösen a húsárukat, a tejtermékeket és cukrot érintené kellemetlenül.

Ebben ez esetben a Brexit költségei háromszorosan múlják felül a puha kilépéssel keletkező károkat. A húsféleségeken és a tejtermékeken kívül a minőségi malmi búza piacát is hátrányosan érintené Anglia radikális távozása az unióból.

Hollandia, Franciaország és Olaszország után Nagy-Britannia volt a német agrártermékek legnagyobb felvevő piaca. 2016-ban 4,7 milliárd euró értékben szállítottak ki mezőgazdasági termékeket az angol piacra, miközben onnan csak 1,6 milliárd euró értékben fogadtak portékát. Ez Németország számára azt jelenti, hogy elveszíti a legnagyobb agrártöbblettel kecsegtető partnerét az unióban. Bármilyen fomában is valósul meg Nagy-Britannia kiválása, az Németországnak fájni fog, csak a fájdalom mértéke eltérő. Puha Brexit esetén a kereskedelmi többlete egyötödét vesztíené el Angliával szemben, kemény Brexit esetén pedig a felét.

Hogy mindez miért fontos Európa többi részének, ezen belül Magyarországnak, arról itt írt az agrárszektor.hu, miközben a tejpiaci hatásokat elemeztük:

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03