2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Hírek - Agrárpénzek

Demonstrálnak a Gyulai Húskombinát dolgozói

A Gyulai Húskombinát dolgozói a munkahelyek megőrzéséért, a cég helyzetének stabilitásáért, a kollektív szerződés megkötéséért demonstrálnak kedden Nádudvaron, közölte a Húsipari Dolgozók Szakszervezete hétfőn.
 
 

A szakszervezet hétfői közleménye szerint a cég tulajdonosa, a HAGE Hajdúsági Agráripari (HAGE) Zrt. cserbenhagyja a mintegy 400 munkavállalót a finanszírozó bankok közreműködésével, az illetékes tárca asszisztálásával.

A húskombinát már az év eleje óta csőd közeli helyzetben van. Ruck János, a Gyulai Húskombinát Zrt. vezérigazgatója március végén arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az előzetes mérlegadatok szerint a Gyulai Húskombinát 8 milliárd forint árbevétel mellett 400-500 millió forint veszteséggel zárja a 2011-es gazdasági évet. A társaság árbevétele 2010-ben 6,5 milliárd forint, mérleg szerinti vesztesége 300 millió forint volt.

A cég napi működésével likviditási helyzetével kapcsolatban Ruck János akkor azt mondta, hogy a tulajdonos HAGE-NAGISZ Nádudvari Mezőgazdasági Vállalkozói Csoport a likviditás megőrzése érdekében folyamatosan anyagi segítséget nyújt, a társaságnak így akkor nem volt közüzemi és köztartozása, a béreket rendszeresen fizette. Jelentős viszont a hitelállománya, éves szinten több százmillió forint terhet jelentenek csak a kamat- és egyéb költségek, amit a hazai élelmiszer-ágazat a jelenlegi árfolyamok és kamatterhek mellett nehezen, vagy egyáltalán nem képes kitermelni.A vidékfejlesztési miniszter március végén Budai Gyula parlamenti államtitkárt megbízta, hogy a kormány nevében tárgyaljon a Gyulai Húskombinát vezetőivel, miután a miniszteri értekezleten a tárca vezetői áttekintették a csőd közelbe került cég helyzetét. Budai Gyula a tárgyalást lefolytatta, majd április 16-án kiadott közleményében bejelentette: kiemelt vállalat lesz a Gyulai Húskombinát, és a társaság megmentésére készített tervezetet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kormány elé fogja terjeszteni.

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy a vidékfejlesztési miniszter Lázár János akkori fideszes frakcióvezető írásbeli kérdésére adott válaszában január végén közölte: a kormány álláspontja szerint szükség esetén állami segítséggel kell konszolidálni azokat a magyar vállalatokat, amelyek a hazai ellátás biztosításában, a mezőgazdasági termékek felvásárlásában, a foglalkoztatásban játszott szerepük, illetve különleges minőségű termékeik miatt kiemelt fontosságúak, továbbá segíteni kell termelői, feldolgozói tulajdonba kerülésüket. A válasz azt is tartalmazta, hogy a támogatásért cserébe az államnak átmenetileg - a támogatás visszafizetéséig - tulajdonosi, irányítási részesedést kell kapnia. A Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya az MTI hétfői megkeresésére későbbre ígért tájékoztatást a Gyulai Húskombinátról.

 

(forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu