2020. november 24. kedd Emma

Hírek - Agrárpénzek

Élelmiszer-biztonság: figyelmeztetést kapott hazánk!

A Bizottság felszólította hazánkat, a Cseh Köztársaságot és Spanyolországot, hogy ültessék át a vetőmagokról szóló irányelv rendelkezéseit.
 
 

Az Európai Bizottság felkérte Magyarországot, a Cseh Köztársaságot és Spanyolországot, hogy a növények botanikai nevéről és egyéb szervezetek tudományos nevéről szóló 2009/74/EK irányelvben előírtaknak megfelelően jelentsék be a nemzeti végrehajtási intézkedéseket. Ha két hónapon belül nem érkezik megfelelő válasz, a Bizottság úgy dönthet, hogy az említett tagállamokat érintő ügyet az Európai Bíróság elé terjeszti.

Magyarország, a Cseh Köztársaság és Spanyolország nem közölték a vetőmagok nevének kiigazításáról és e vetőmagok forgalomba hozatalának engedélyezéséről szóló 2009/74/EK irányelvet végrehajtó intézkedéseket.

A zöldségvetőmagok és gabonavetőmagok forgalomba hozatala fontos részét képezi az Európai Unió mezőgazdasági tevékenységének. Az egészséges, kiváló minőségű vetőmagok előállítása nagymértékben múlik a termesztés során használt anyagok minőségén. Az egészséges és kiváló minőségű zöldségvetőmagok és gabonavetőmagok növelik az EU vetőmagágazatának versenyképességét, és a fogyasztóknak a jó minőségű termékek szélesebb választékát kínálják.

A Bizottság ez év során indította meg a jogsértési eljárást azzal, hogy a három tagállamnak felszólító levelet küldött. Mivel a három tagállam továbbra sem tesz eleget a Bizottság felszólításának, a Bizottság „indokolással ellátott véleményt” küld számukra, melyben hivatalosan felszólítja őket, hogy két hónapon belül hozzák meg a követelményeknek való megfeleléshez szükséges intézkedéseket. Ezt követően a Bizottság határozhat úgy, hogy a tagállamok ügyét a Bíróság elé terjeszti, amennyiben azok nem tesznek lépéseket az előírások betartásának biztosítására.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu