Itt a bejelentés: teljesen megváltozik a területalapú támogatások ellenőrzése

Itt a bejelentés: teljesen megváltozik a területalapú támogatások ellenőrzése

agrarszektor.hu
A Magyar Államkincstár 2020-ban pilot jelleggel bevezetett egy műholdfelvételeken alapuló távellenőrzést, amelyet a területalapú támogatások ellenőrzése során használnak fel, vagyis a megszokott helyszíni ellenőrzés helyett távérzékeléses monitoringra kerül sor - mondta Detre Miklós, a Magyar Államkincstár Horizontális Feladatok Végrehajtásáért Felelős igazgatója az Agrárszektor 2020 Konferencián. Hozzátette, ezt egy mobilalkalmazás segítségével fogja majd elérhetővé tenni az ügyfelek részére a Kincstár. A szakember emellett arról is beszélt, hogy milyen agrártámogatásokat fizetett ki 2020-ban, illetve milyen ütemezést tervez 2021-re a Magyar Államkincstár (MÁK).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A világjárvány idén rengeteg kihívás elé állította a gazdaságot, beleértve a gazdálkodókat és az igazgatást is, emiatt a támogatások kifizetése is eddig nem látott akadályokba ütközött, át kellett alakítani az ügyfélkapcsolatok ellenőrzését, a meglévők mellett tucatnyi új intézkedést kellett bevezetni, és azokat sikeresen teljesíteni - hangsúlyozta Detre Miklós az Agrárszektor 2020 Konferencián. Hozzátette, mindezekkel együtt a 2019-es évet követően, amelyben minden eddigit meghaladóan 800 milliárd forint kifizetést teljesített a Magyar Államkincstár, idén november 30-ig 730 milliárd forintot sikerült elérni, ami 192 ezer ügyfélt jelent. Ezek a számok a legnagyobb volumenben az egységes kérelmekből tevődnek össze, amely 2015-ben 410 milliárd forintot jelentett, 2019-ben már 503 milliárdot, 2020-ban pedig 2020.10.16. és 2020.11.30. között már 251 milliárd forint kifizetése történt meg, ami összesen 152 ezer ügyfelet jelent. 

Detre Miklós kitért arra is, hogy az, hogy ezek a számok évről évre egyre jobban növekednek, annak köszönhető, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a Kincstár továbbra is kiemelt hangsúlyt fektet az ellenőrzésekre, ennek megfelelően a hibák jelentős részét szankciómentesen már nyáron ki tudták küszöbölni, amelyeket így ki lehetett javítani. A MÁK az idei évben pilot jelleggel befezetett egy műholdfelvételeken alapuló távellenőrzést is, amelyet az előzetes ellenőrzések során használnak fel. Ez egy úgynevezett paradigmaváltás a területalapú támogatások ellenőrzésében, hiszen a megszokott mintavételes helyszíni ellenőrzés helyett távérzékeléses monitoring történik. Ez az igényelt területek 100 százalékára kiterjedő ellenőrzést jelent, kétes esetekben pedig először kommunikációra kerül sor a gazdákkal, és csak végső esetben van klasszikus ellenőrzés. Ez a távérzékelés egyrészt a növényi kultúrákat, másrészt a táblák elhelyezkedését tudja ellenőrizni. A Kincstár terve, hogy ezt az új típusú ellenőrzési rendszert egy mobilalkalmazás segítségével teszi majd elérhetővé és támogathatóvá az ügyfelek részére. 

Detre Miklós (Forrás: Stiller Ákos)

Az igazgató az egységes kérelmekkel kapcsolatban elmondta, nemcsak az éves kifizetések teljesítése a rendkívül fontos, de legalább ennyire jelentős az is, hogy minél nagyobb mértékű előlegfizetés segítse a gazdálkodókat már az őszi időszakban is. A kifizető ügynökség erre kifejezetten nagy hangsúlyt fektet, 2020-ban minden eddiginél nagyobb, 250 milliárd forint értékben történt előlegfizetés a gazdák felé november 30-ig. 

A Vidékfejlesztési Program egy 1300 milliárd forintos kerettel rendelkező operatív program, ahol a megvalósulás és az ezt követő igénylések dinamikája határozza meg a kifizetéseket. A program során majdnem 43 ezer kérelmet nyújtottak be, amelyből több mint 22 ezer darab támogatói okirat keletkezett. A teljes programozási időszak alatt eddig 23 600 kérelem kifizetése történt meg 324,3 milliárd forint összegben, ebből csak a 2020. évben 127 milliárd forint kifizetésére került sor. Detre Miklós közölte, a pandémiás időszak felgyorsította a beruházási támogatások, illetve a Vidékfejlesztési Program esetén a meglévő források felhasználási igényét, ezért öt új jogcím került meghirdetésre, az állattartó telepek fejlesztésének támogatása, a kertészeti üzemek korszerűsítése, a helyi piacok fejlesztése, a baromfi- és sertéstelepek járványügyi rendszereinek fejlesztése, illetve a csemetekertek gépbeszerzési támogatása. 

A Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programot a koronavírus-járvány megjelenésével a nehéz gazdasági helyzetbe került agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozást végző vállalkozások részére hirdette meg a minisztérum - tájékoztatott a szakember. Hozzátette, 13 jogcímben pályázhattak átmeneti támogatásra a következő tevékenységet végző vállalkozások: elsődleges mezőgazdasági termelés, élelmiszer-feldolgozás, erdőgazdálkodás, halgazdálkodás és vadgazdálkodás. A meghirdetett 13 átmeneti válságkezelési támogatásra körülbelül 35 700 kérelem érkezett 22,9 milliárd forint igényelt összeggel, amelyek alapján november utolsó hetéig 35 100 kérelemre 21,4 milliárd forint támogatási igényt hagyott jóvá a Kincstár. A Bizottság meghosszabbította a válságkezelési programok végrehajtásának lehetőségét 2021. június 30-ig - tudatta Detre Milklós.  

 A Portfolio Agrárszektor 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:


CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?