2021. április 10. szombat Zsolt

Hírek - Agrárpénzek

Két új szereplő a tőzsdén

Két új árucikk jelent meg a Budapesti Értéktőzsde árupiacán, eddig a búzák közül a kereskedelemben a TBUZ néven kódolt takarmány búza mellett, november 22-től a malmi búza (MALMI) és egy új takarmány búza, a TABU is vásárolható és áruba bocsájtható, specifikációjuk olvasható a BÉT honlapján.
 
 

Többnyire a takarmánykukorica fogyott a november 19. és 25. közötti tőzsdenapokon, ezen 5 nap alatt összesen 203 ügylet bonyolódott – írja Dr. Molnár Zsuzsa, az Agrárgazdasági Kutatóintézet osztályvezető helyettese. A 203 tranzakcióból 160 volt kapcsolatos a kukoricával, 14 a repcével, 21 a napraforgómaggal és a két új termékre is 4-4 kontraktust kötöttek. A kezdéshez képest az új versenyzők tőzsdei ára változatlan, a TABU továbbra is 45-55 ezer forint/tonna, míg a MALMI 50-61,5 ezer forint/tonnán áll. Az eddigi is piaci szereplő TBUZ 40,5-54 ezer forint/tonnán pang, míg az eurobúza határidős ára 50-61 ezer forint/tonna.

Ezekkel szemben a takarmánykukorica ára feljebb emelkedett a fent említett öt napban, méghozzá a tonnánkénti ára 1200-2600 forinttal. Ehhez képest a repce és a napraforgómag lejjebb esett, előbbi 2000 forinttal tonnánként, míg az utóbbi 500-1500 forinttal.

Egyértelműen még nem mutatható ki semmilyen trend, sem a párizsi (MATIF), sem a chicagói (CME/CBOT) árutőzsdén. Egyenlőre úgy fest, hogy a Chicagóban úgy fest a búza és a kukorica nem zuhan tovább, ellenben Párizsban a ugyan ezek határidős ára felfelé ment.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu