Kétszer annyiba kerül majd a tojás!

agrarszektor.hu
A KSH hétfőn megjelent adatai szerint a mezőgazdasági termékek közül egyedül csak az étkezési tyúktojás termelői ára csökkent az elmúlt egy év alatt, ez az állapot azonban várhatóan nem marad fenn sokáig. Sőt, drasztikus drágulásra lehet számítani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Unió 1999-ben elfogadott irányelve szerint a hagyományos ketreceket olyan módosított tojóketrecekre kell lecserélniük, melyek nagyobb mozgásteret, karomkoptató felületet, tojófészket, ülőrúdat és porfürdőzési lehetőség biztosítanak az állatok számára. A régi tartásformák korszerűsítését legkésőbb 2012. január 1-ig a gazdáknak meg kell valósítaniuk. Hazánkban egyelőre csak a nagyobb, tőkésebb üzemek tudtak alkalmazkodni az előírásokhoz - olvasható az Mfor.hu elemzésében.

A magyar tyúktartás háromnegyede háztáji és mindössze egynegyede ketreces, viszont az üzletekben kapható tojás 95 százaléka származik ketrecekben tartott tyúkoktól. Minél természetesebb módon nevelkednek az állatok, annál nagyobb az egységnyi termékre jutó önköltség: a felújított ketreces mód 8 százalékkal, a mélyalmos tartás 21 százalékkal, a szabad tartás 50 százalékkal, a biotartás pedig 100 százalékkal növeli az önköltséget.

Egy tojás önköltsége jelenleg 20 forintra jön ki, a felvásárlási ár viszont jobb esetben 1-2 forinttal több ennél. A drága átalakítás pedig még inkább növelni fogja a termelés költségeit. A megvalósításhoz a termelőknek összesen 40 milliárd forintos többletforrásra lenne szüksége. Abban az esetben viszont, ha a gazdák ezt nem tudják előteremteni, egy év múlva a tojótyúk-állomány negyede kieshet a termelésből, ráadásul a hagyományos ketreces tartásból származó tojás január 1-től eladhatatlan lesz.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a jelenlegi hazai termelés 2,5 millió darab, ami alig több mint a fele a hazai szükségleteknek, így már most is importra szorulunk. A szabályozás életbe lépésével az Unióban 29 százalékos hiány keletkezhet.
A hiány közvetlen következménye az importmennyiség növekedése lesz, ami mindenképpen árnövelő hatással bír - így akár a tojás árának megkétszereződésére is számíthatunk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31