2022. június 30. csütörtök Pál

Hírek - Agrárpénzek

Milliárdokat csalnak el a hússzektorban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága az idén szeptember közepéig több mint 80 milliárd forint értékben derített fel gazdasági bűncselekményeket, ebből mintegy 3,5 milliárd forintot tett ki a húságazatban feltártak értéke, a hússzektorban összesen 6000 büntető eljárást indítottak.
 
 

A húskereskedelemben okozott költségvetés terhére elkövetett áfacsalások száma az ország egyes területein igen eltérő mértékű. Leginkább a Nyugat-Dunántúli Régió fertőzött, mivel itt 1,9 milliárd forint volt az áfacsalással okozott kár mértéke. Az Észak-Alföldi Régióban ez az összeg 1,3 milliárd forintra rúgott, míg a Dél-Alföldi Régióban ez az összeg 300 millió forintot tett ki.

A szakemberek ugyanakkor azt nem tudták konkrétan megmondani, hogy miért a nyugat-dunántúli, illetve az észak-alföldi térség a legfertőzöttebb az országban. Utóbbiban tevékenykedett az a bűnszervezet is, amely egy év alatt egymilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek húsárú illegális kereskedelmével. A NAV pénzügyi nyomozói és adóellenőrei a 8 tagú bűnszervezetet augusztus végén felszámolták. A két irányító vagyonának lefoglalásával pedig gyakorlatilag megtérült az elcsalt pénz, emellett pedig még mintegy 440 millió forint jogtalanul visszaigényelt áfakifizetést is sikerült megakadályozni.

Az elkövetők 3,5 milliárd forint értékű sertéshúst vásároltak - elsősorban Szlovákiában - nettó áron, majd fantomcégeken keresztül ezt belföldön bruttó áron adták el. Az áfát pedig nem fizették be a magyar költségvetésbe, ugyanis azt hamis számlákkal minimalizálták. Más - magyarok által irányított román - cégek közbeiktatásával áfát is igényeltek vissza több százmillió forint értékben, de a húst nem szállítottá ki Romániába, hanem az Magyarországon, belföldi vállalkozásokhoz került. A pénzügyi nyomozók az ügy kapcsán nyolc embert vettek őrizetbe, közülük hét előzetes letartóztatásban van.
Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési főosztályának helyettes vezetője hozzátette: a NAV foglalkozik a teljes termékpálya - azaz az élőállatok, a vágóhidak, a feldolgozás, a szállítás és a kereskedelem - ellenőrzésével. Emlékeztetett: a csalási modellek általában nem termékspecifikusak, azokat legtöbbször több gazdasági területen is alkalmazzák.


Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője cáfolta azt a közhiedelmet, hogy a "gabonás áfacsalók átvedlettek volna húsosokká" a gabonaszektorban bevezetett fordított áfa miatt. Ezt a szóvivő téves megközelítésnek mondta, szerinte nem érzékelhető ilyen tendencia.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben