2021. február 25. csütörtök Géza

Hírek - Agrárpénzek

Módosított várakozásain az elemzőcég: mégsem lesz annyi búza!

Csökkentette várakozásait Strategie Grains nevű vezető elemzőcég az EU búzatermésére vonatkozóan, elsősorban a nyugat-európai országok gyenge vetéseredményei miatt. Ezzel tovább csökken a remény a búza árának mérséklődésére.
 
 

Miközben 2010 decemberében még 7,1 százalékkal emelte búzatermésre vonatkozó várakozásait a befolyásos szaklap, addig legfrissebb elemzésükben már az előző előrejelzésnél 900 ezer tonnával kevesebb, mindössze 135,6 millió tonna búza betakarítására számítanak az idei gazdasági évben.

Mindez persze még mindig magasabb a tavalyi 127,4 millió tonnás betakarításnál, azonban a gazdálkodók a rossz időjárási körülmények miatt nem képesek olyan jelentősen növelni termelésüket, mint amennyivel a Strategie Grains az emelkedő árak miatt számolt. Németországban például a búza vetésterülete változatlan, 3,26 millió hektár maradt, köszönhetően a csapadékos időjárásnak.
Kukorica esetében némileg magasabb terméseredményeket vár az elemzőcég az EU-ban: 600 ezer tonnával, 58,6 millió tonnára nőhet a betakarítás, amennyiben valóban kedvezőbbek lesznek a tavaszi vetés körülményei.

A szintén inkább tavaszi vetésű gabonának számító árpából szintén 300 ezer tonnával több termést várnak, összesen mintegy 55,8 millió tonnát.

Az EU piacait jellemző extra szűkös készletek, valamint az ennek ellenére továbbra is intenzív export miatt várhatóan magasak maradnak az árak – állítja a Strategie Grains. Január közepén az európai búza ára jóval meghaladta az argentin, vagy amerikai gabona árát. Nem tartja valószínűnek a szaklap, hogy ez a közeljövőben változni fog, mivel a 2010/11-es év végére jósolt 9,4 millió tonnás készlet a korábbi évekhez képest igen alacsonynak számít.

A márciusi búza tonnánkénti ára 259,5 euró volt az Euronext párizsi határidős árupiacon. A chicagói terménytőzsdén (CBOT) ugyanezen lejáratra bushelenként 7,94 dollárért lehetett hozzájutni a gabonához.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu