Kiderült a kenyértitok: tényleg van, amelyik emberi fogyasztásra alkalmatlan?

agrarszektor.hu
Az idei búzatermés ötöde valóban fuzáriummal fertőzött, és emberi fogyasztásra alkalmatlan, ha az országos szórásképet nézzük, a DON-toxin tekintetében azonban a hazai átlag az élelmiszerekre vonatkozó határérték alatt van az SGS mérései alapján - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Párkányi Gábor, üzletágvezető. Egy hete nagy port kavart Raskó György álláspontja, miszerint a szennyezett gabona az élelmiszerekbe is bekerülhet, és így a gombatoxinos termék a magyar üzletek polcain végezheti. Bidló Gábor, terménypiaci elemző portálunknak elmondta, valóban okozhatna problémát, ha valaki kizárólag, rendszeresen és nagy mennyiségben fuzáriumos gabonából készült terméket fogyasztana, de a DON-toxin, amely az egyik leggyakoribb, fuzáriumgomba által termelt méreg, nem halmozódik fel a szervezetben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Sokan felháborodtak Raskó György álláspontján, amely egy hete jelent meg. Az agrárvállalkozó szerint az idei gabonatermés ötöde fuzáriummal fertőzött lehet Magyarországon, és habár megfelelő vizsgálatokkal ki lehet szűrni a szennyezést, ezek a mérések nagyon drágák, így sokan inkább ügyeskednek. Ennek az lehet a következménye, hogy az üzletekbe is bekerül a szennyezett alapanyagot tartalmazó termék - állította Raskó. Bidló Gábor, terménypiaci elemző az agrárszektor.hu kérdésére elmondta, hogy a gyakorlatban a kenyérsütéshez használt liszt toxintartalma nem éri el az engedélyezett szint ötödét sem. Ha valaki kizárólag fuzáriummal fertőzött terményből készült termékeket fogyasztana - aminek elhanyagolható az esélye -, akkor sem lenne probléma, hiszen a DON-toxin nem halmozódik fel a szervezetben, hanem gyorsan kiürül onnan. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az idei gabonatermés minőségéről, és a minőségvizsgálatok áráról Párkányi Gábor adott tájékoztatást portálunknak. Elmondta, hogy az SGS Hungária Kft. az idei szezonban már több ezer búzamintát vizsgált DON-toxinra. A felmérés nem teljesen reprezentatív, azonban a laboratóriumi analízisek alapján a búza több, mint 50 százaléka malmi minőségű DON toxin tekintetében. Ugyanakkor, ha a szórásképet nézzük, akkor a mérések körülbelül 20 százaléka az étkezési határérték felett van DON toxin tekintetében, tehát meg lehet erősíteni azt a tényt, hogy idén a búzák ötöde valóban nem alkalmas emberi fogyasztásra - tette hozzá. A fertőzöttség országos eloszlása nem egyenletes, a dél-keleti országrészeben ugyanis magasabb értékeket mértünk, ami többek között a májusi időjárásnak, vagyis a sok esőnek köszönhető. 

EZ IS ÉRDEKELHET
Megkérdeztük a szakembert a minőségvizsgálatok áráról is, hogy valóban igaz-e, miszerint ez nem egy olcsó mulatság. "Számoljunk tonnánként 50 ezer forint körüli malmi búza árakkal. Egy toxin vizsgálat mintánként 15-20 ezer forintba kerül. Ha 500 tonnára vonatkoztatjuk a vizsgálatot, akkor az 30-40 forint költséget jelent. A mintavétel árával együtt 100-150 forint költséggel számolhatunk tonnánként. Ha ezen felül a teljes magyar szabvány vizsgálatot is megrendelik, akkor összesen 150-200 forint költséget tesznek ki a vizsgálatok, ami egy 50 ezer forint értékű árunál, 0,3-0,4%-a az árnak" - közölte Párkányi Gábor. Kiemelte, a piaci gyakorlat szerint nem minden termelő csináltat minőségvizsgálatot, pedig fontos lenne, mert az áru megfelelőségét igazolni kell, valamint az eladási ár értékfüggő is. 

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos a gabona jó állapotának megőrzése! Jelenleg sok helyen még raktárban pihen a búza, de nem szabad magára hagyni a garmadákat. Jövő héttől érkezik a lehűlés, ami azt jelenti, hogy a párakicsapódás miatt figyelni kell a tételekre, mert könnyen megemelkedhet a páratartalom, ami a gombák életfolyamatainak kedvez. A fuzárium gombák anyagcseréje pedig tovább emelheti a toxinszintet - emelte ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?