2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Hírek - Agrárpénzek

Nagy a harc Lázárék százmilliárdjaiért

Minden második agrárszereplő pályázik a Lázár János vezette Miniszterelnökség Vidékfejlesztési Programjának forrásaira az Erste Bank közel 600 fős felmérése szerint. A legtöbben a kapacitásbővítés miatt fejlesztenek, de a hatékonyság növelése is a fő célok között van. A bank szakértője szerint a versenyképes beruházásokhoz önerő, banki forrás és támogatás egyaránt kell.
 
 

Az agrárvállalkozások csaknem fele számít a Vidékfejlesztési Program forrásaira beruházásai finanszírozásánál, többségük pedig kapacitásbővítésben gondolkodik – derül ki az Erste Bank felméréséből. A jellemzően fejlesztési, beruházási szándékokra rákérdező kutatásból kiderül: a mintegy 600 válaszadó agrárcég 49 százaléka tervez beruházást a Vidékfejlesztési Program forrásainak igénybevételével.

A felmérés adatai szerint azonban a beruházási kedv nem egyenletesen oszlik meg. Észak-Magyarországon a válaszadók 54 százaléka tervez pályázni, míg a Dél-dunántúli felmérés ennél mérsékeltebb, de még mindig jelentős pályázati kedvet mutat. Itt a válaszadók 39 százaléka jelezte, hogy indul a Vidékfejlesztési Program pénzeiért folytatott versenyben.

A kapacitásbővítést jelölték meg legtöbben a pályázás fő indokaként, hiszen a megkérdezettek 38 százaléka, több mint 150 észak-magyarországi vállalkozás a termelési volumenének növekedését várja a Vidékfejlesztési Program nyújtotta lehetőségektől. Jelentős indok a beruházások mögött az is, hogy a termelők tevékenységük hatékonyságát szeretnék javítani.

Jól látható, hogy az agráriumban szükségessé vált fejlesztésekben kulcsszerepet töltenek be a támogatási források, ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy valóban versenyképes beruházások valósuljanak meg – mondta Hollósi Dávid, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője. A beruházások finanszírozása optimális esetben az önerő, a nemzeti vagy uniós támogatás, valamint a banki forrás hármasából tevődik össze.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu