2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Agrárpénzek

Nem nehezítik az agrárbizniszt a vírus miatti utazási korlátozások

A kormány által bevezetett utazási korlátozások általában véve nincsenek hatással az agráriumra, és a közúti áruszállítás is az eddigiekhez hasonlóan zavartalanul működik tovább. A szomszédos országokból érkező mezőgazdasági idénymunkások beléphetnek az országba, valamint azon gazdálkodók munkája is biztosított, akiknek a határon átnyúló földek miatt szükséges az ingázás valamely szomszédos államba. Ugyanakkor az agráriumban tevékenykedőknek is fel kell készülni az ellenőrzésekre Magyarország összes határátkelőhelyén 2020. szeptember 1. és szeptember 30. között.
 
 

2020. szeptember 1. és szeptember 30. között az ország összes határátkelőhelyén ellenőrzésekre kell felkészülni az agráriumban tevékenykedőknek is, habár a kormány által bevezetett utazási korlátozások általában véve nincsenek hatással az agráriumra, és a közúti áruszállítás is az eddigiekhez hasonlóan zavartalanul működik tovább - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A szomszédos országokból érkező mezőgazdasági idénymunkások beléphetnek az országba, és azon gazdálkodók munkája is biztosított, akiknek a határon átnyúló földek miatt szükséges az ingázás valamely szomszédos államba.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Az üzleti, illetve gazdasági célú ki- és beutazások engedélyezése

A magyar gazdaság zavartalan működése érdekében a 2020. szeptember 5-én hatályba lépett 422/2020. (IX. 4.) Korm. rendelet kivételes szabályokat állapít meg az üzleti, illetve gazdasági célú beutazásokra vonatkozóan:

 • korlátozás nélküli visszautazás, ha a magyar állampolgár üzleti célból utazott külföldre; 
 • korlátozás nélküli beutazás, ha a nem magyar állampolgár üzleti vagy gazdasági célból utazik Magyarországra.

A 10/B. paragrafus (1) pontja szerint a beutazó szakembernek igazolnia kell a beutazás célját (üzleti vagy gazdasági célú), amely például a fogadó fél által kiállított „meghívólevéllel” is biztosítható. Ebben érdemes megindokolni a szakember beutazásának szükségességét, gazdasági értékét, esetlegesen hivatkozni szerződéses megbízatásra, egyéb magyarázatra.

Amennyiben a beutazási indok igazolásának hitelességével kapcsolatban a belépéskor kétség merül fel, a nem magyar állampolgárok személyi forgalomba történő belépésére vonatkozó szabályok lépnek érvénybe (5-7. §). A 2020. szeptember 5-étől hatályos szabályok értelmében a magyar határátlépést követően kötelező karanténban helyezett személyeknél a karantén alóli mentességhez szükséges két negatív PCR-teszt közül első tesztként azt a vizsgálatot is el kell fogadniuk a magyar hatóságoknak, amelyet bármelyik schengeni térségbe tartozó országban, az USA-ban vagy Kanadában végezték el, ha annak eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirat igazolja.

A szomszédos országokból való átjárásra, illetve az ingázókra vonatkozó szabályok

A szomszédos országok állampolgárai, valamint az ott élő magyar állampolgárok az országba legfeljebb 24 órára kérelem nélkül beléphetnek, amennyiben az államhatártól 30 km-nél távolabb nem utaznak. A magyar államhatártól legfeljebb 30 km-re lakó magyar állampolgárokra ugyanezek a feltételek vonatkoznak, tehát a szomszédos országokból korlátozás nélkül visszaengedik az utazót, amennyiben a távolléte nem haladta meg a 24 órát és nem utazott a határtól 30 km-nél távolabbra. Ez biztosítja szükség esetén az idénymunkások határátlépését, valamint az országhatáron átnyúló földterületeken gazdálkodók további zökkenőmentes munkáját. Szeptember 1. és szeptember 30. között szomszédos országok köréhez tartoznak az alábbi országok: Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia és Szerbia.  

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu