Önbeteljesítő jóslat emelheti a kakaó árát

agrarszektor.hu
Az elefántcsontparti reformok áremelkedést indíthatnak el a kakaó árában, mert a kormány előre felvásárolja a kakaót a farmerektől. Viszont ha a kormány által előzetesen a farmereknek kifizetett ár az azonnali piacokon érvényben lévő ár alá csökken, az a kakaókínálat visszaeséséhez vezethet, aminek akár olyan következményei is lehetnek, hogy a spot piacokon OTC-piaci áron kereskednek a kakaóval, vagy kicsempészik a kakaót az országból.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Macquaire pénzügyi és befektetési szolgáltatócsoport szerint a világ legnagyobb kakaótermelő országa által bevezetni kívánt kakaószabályozás egy önbeteljesítő áremelkedés-spirált indíthat be a kakaópiacon, amit az hajthat, hogy a termelők nem fognak elég mennyiségű kakaót termelni, írta az agrimoney.com online agrárpénzügyi portál.

Az elefántcsontparti kormány megpróbálta átláthatóbbá tenni a kakaótermelést, így felállította a Kakaó és Kávé Tanácsot, ami előre felvásárolja a farmerektől a kakaótermést, és azzal, hogy már jó előre eladja, az árvolatilitástól próbálja megvédeni a termelőket.

A rendszerből fakadó előnyök azonban elveszhetnek, ha az előzetes eladási ár - vagyis amennyit a kormány kifizet a farmereknek - az azonnali piacon elérhető ár alá esik, figyelmeztet a Macquaire. A bank szerint az ország eddig 1 600 fontot keresett tonnánként a terményen, és a 2012-2013-as termésnek eddig a 70 százalékát adta el július vége előtt. Ebből az összegből kilónként 600-500 afrikai CFA-t ígért a termelőknek a kormány.

“Ha a határidős jegyzések tovább emelkednek októberben, akkor a jelenlegi piaci árak sokkal magasabbak lehetnek, mint amennyit majd végül a kormány fizet a farmereknek, ami aztán mindenféle kellemetlen helyzethez vezethet." - mondta a bank egyik elemzője.

A farmereknek fizetett ár könnyen az OTC-piaci árak alá eshet, ha a határidős jegyzések tovább folytatják az emelkedést, ami aztán a már megállapodott eladások elmaradásához vezethet, vagy ahhoz, hogy a spot piacokon piaci áron adják majd a kakaót, vagy akár ki is csempészhetik a terményt Ghánából.

A Macquaire elemzője szerint megvan annak a kockázata is, hogy az elefántcsontparti farmerek nem a kormány által megkötött határidős jegyzéseknek megfelelően szállítják le a terményt. Csökkenhet a kínálat, megszüntethetik a hedge-ügyleteket, illetve árrés finanszírozás lehet, amik mind magasabb árakhoz vezetnének az év utolsó negyedévében. Így a jelenlegi rally valójában egy önbeteljesítő jóslat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31