Folytatja a profiltisztítást a Cargill: felpörgetik a fehérjegyártást

agrarszektor.hu
Tovább folytatja a profiltisztítást a Cargill, ezúttal az állattenyésztéssel hagy fel, hogy a fehérjegyártásra koncentrálhasson. Nemrég a magyar piacot is megbolygatta, amikor az amerikai óriásvállalat megszüntette inputanyag-értékesítő tevékenységét Közép-Kelet-Európában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Cargill eladja két utolsó állattartó telepét is az USA-ban. A Coloradóban és Kansasban található létesítmények a Green Plains etanolgyártó vállalat tulajdonába kerülnek 36,7 millió dollárért. A Magyarországon élelmiszer-alapanyagok előállításával,valamint különféle mezőgazdasági termékek feldolgozásával, elosztásával és kereskedelmével foglalkozó amerikai cég a jövőben a fehérje üzletág fejlesztésére kíván koncentrálni.

Az üzlet egyelőre a hatóságok jóváhagyására vár. A két szarvasmarha-telepen alkalmazott 90 dolgozó munkahelye ugyanakkor biztosan megmarad az összesen 155 ezres jószágállomány kiszolgálására. A jövőben így a Green Plains fogja alapanyaggal ellátni a Cargill két húsfeldolgozó üzemét.

Az eladó fél a felszabaduló tőkét a fehérjegyártásba forgatja vissza, az elmúlt két évben a Cargill máris mintegy 560 millió dollárt fordított erre a célra Észak-Amerikában.
Eltökéltek vagyunk, mi szeretnénk a legnagyobb fehérje-előállítóvá válni, amely biztonságos, felelősségteljes és fenntartható módon táplálja az emberiséget és a haszonállatokat, vagyis az egész bolygót

- jelentette ki John Keating, a Cargill Wichita-központú fehérje üzletágának elnöke. A fehérjekutatások terén a növényi források mellett a halak és rovarok alapanyagként való felhasználását is vizsgálják, akárcsak a szarvasmarha- és baromfi-tenyésztéssel való kapcsolódási lehetőségeket.

A Cargill 150 éve van jelen az agráriumban, és jelenleg 70 országban 150 ezer főt foglalkoztat. Az amerikai óriáscég tavaly május végéig teljesen megszüntette inputanyag-értékesítő tevékenységét Közép-Kelet-Európában, így Magyarországon is. Az ügy a Nitrogénműveket érintette legérzékenyebben, a Cargill ugyanis évente több mint 100 ezer tonna nitrogén-műtrágyájukat forgalmazta. A kivonulás országosan is káoszt okozott, hiszen a Cargillnek "brutális" mennyiségű készletei voltak, amely a legkülönfélébb árakon került a piacra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 14. 06:02