Ezért fogy az állatállomány Európában: meglepő dolog áll a háttérben

Ezért fogy az állatállomány Európában: meglepő dolog áll a háttérben

agrarszektor.hu
Noha a növénytermesztés és alapanyaggyártás tekintetében 2019 nyugodt, közepes év volt, takarmánygyártás szempontjából ezt már nem lehetett elmondani. Tavaly ugyanis az előző évek stabil növekedése nemcsak megtorpant, de a csökkenés is megindult a takarmánygyártásban, Kína pedig elvesztette a vezető szerepét az ágazatban. Arról pedig, hogy a jelenlegi trendek milyen hatással lesznek a takarmánygyártásra, Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója beszélt a Portfolio Agrárium 2020 konferencián.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kulik Zoltán azzal nyitotta meg előadását a Portfolio Agrárium 2020 konferencián, hogy tavaly véget ért egy 15 éves trend. Alapanyagfronton, növénytermesztésben még csak-csak nyugalmasnak volt mondható az elmúlt év, a takarmánygyártásban viszont óriási változások voltak. A szakemberek már régóta számoltak vele, hogy a világ takarmánygyártásának növekedése le fog lassulni, arra azonban senki se számított, hogy 2019-ben (a 2017/2018-as 6%-os növekedéshez képest, ami 60 millió tonna takarmányt jelentett) nemhogy nem fog növekedni a takarmánygyártás, hanem egyenesen megkezdődik a csökkenés. Márpedig tavaly 1%-kal, mintegy 12 millió tonnával kevesebbet termeltek a gyártók. Ez a csökkenés pedig szinte kizárólag Ázsiára koncentrálódott, ahol 5,5%-kal, azaz több mint 20 millió tonnával állítottak elő kevesebb takarmányt, mint egy éve. Közben Ausztrália takarmány-előállításáról nem érdemes beszélni, Európáé stagnál, a többi kontinens pedig 1-2 millió tonnával termelt többet, mint korábban. Ennél is fontosabb azonban, hogy az Amerikai Egyesült Államok tavaly letaszította a trónjáról a világ korábbi vezető takarmánygyártóját, Kínát. Ezt leszámítva a világ első tíz takarmány-előállítójának sorrendje változatlan maradt.

Annál nagyobb változás történt a világ sertésállományában. 2017-ben, az afrikai sertéspestis megjelenése előtti utolsó "boldog békeévben" közel egymilliárd (970 millió) egyedet számlált a világ sertésállománya. Ebből csak Kína rendelkezett 560 millió sertéssel, a teljes állomány 60%-ával, Európa egy 185 milliós állomány fölött rendelkezett, Észak-Amerika 90 millió sertést számlált, Dél-Amerika 70 millió példányt tudhatott magáénak, a maradék 40 millió pedig Afrikához tartozott. Az ASP megjelenése óta eltelt két évben a 200 milliót is meghaladja az elpusztított sertések száma, vagyis világviszonylatban minden ötödik sertés a járvány áldozatául esett. Ez pedig teljesen megborította és megváltoztatta a világ takarmányozási rendjét. 2019 volt az első év, amikor ez tapasztalható volt, mondta Kulik Zoltán. A világ sertéstakarmány-termelését tekintve Ázsiában 26%-os volt a csökkenés, ami önmagában 32 millió tonnányi takarmánykiesést jelentett. Nem meglepő módon az afrikai sertéspestissel fertőzött országokban volt a legdrasztikusabb a helyzet. Kína előállítása 35%-kal, azaz 28 millió tonnával csökkent. Vietnámban a legfrissebb, még nem hivatalos adatok szerint 30%-os volt a csökkenés, itt 2 millió tonnával termeltek kevesebbet, Thaiföldön pedig 1 millió tonnával esett vissza a takarmány-előállítás. A helyzet hatással volt a 2019-es a sertéstakarmányárakra, amelyek az év során 390-450 forint között mozogtak, mondta Kulik Zoltán.

Kulik Zoltán

A fogyasztói trendek és szokások kapcsán a Vitafort Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy itt változásokra lehet számítani. Európában egyre jellemzőbb az aggodalom az állatjólét és a klímaváltozás miatt, Dél-Amerikában pedig kezd feltámadni az érdeklődés a GMO- és antibiotikum-mentes élelmiszerek iránt. Emellett egyre népszerűbb a veganizmus és a vegetarianizmus, valamint a különféle műhúsok is elkezdtek megjelenni a piacon. Kulik Zoltán ezzel kapcsolatban röviden csak annyit mondott, hogy ezek a mozgalmak és a húsfogyasztás megférnek egymás mellett, csak mindet a helyén kell kezelni. A világ sertésállományának csökkenése azonban rá fogja nyomni a bélyegét az elkövetkező évek húsfogyasztására. Ázsiában a kormányzatok mindent megtesznek, hogy támogassák valamilyen módon a sertéspiacot, de Kínában és a környező országokban óriásiak a károk, így nem lehet megjósolni, végül hogyan fog alakulni a sertésállomány ezeken a helyeken a visszatelepítések és újrafertőződések után. Közben Európában környezetvédelmi okokból több ország is elkezdte csökkenteni az állatállományát, Észak-Amerikában csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, Dél-Amerikában az antibiotikum-felhasználás, Ausztráliát pedig elérte az új emissziós szintek meghatározása.

Kulik Zoltán végül a koronavírusról és annak hatásairól beszélt. Szerinte nagyobb a pánik a betegség és annak hatása mögött, mint a tényleges veszély, ugyanakkor ő is elismerte, hogy a logisztikában és az alapanyag-ellátásban komoly gondokat okozhat az új betegség. Ahogy fogalmazott, két héttel ezelőtt még nem volt semmi gond Olaszországban, most meg már a kamionjainkat se engedjük oda. Azt viszont mindenképp biztató dolognak tartotta, hogy a világ vitaminelőállítása a vírus ellenére, vagy talán épp amiatt, komoly növekedést mutat. A Vitafort Zrt. vezérigazgatója szerint előbb-utóbb le fog ülni a koronavírus-hullám.

Logisztikailag és az alapanyag-ellátásban hatalmas változások elé nézünk. Csak bízhatunk benne, hogy nagyon komoly hatásai nem lesznek a koronavírusnak

- mondta Kulik Zoltán.

A Portfolio Agrárium 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?