2019. április 22. hétfő Csilla, Noémi

Hírek - Állat

A román-magyar határ közelében tarol a sertéspestis

A magyar-román államhatártól mintegy 15 kilométerre mutatták ki ismét az afrikai sertéspestis (ASP) kórokozóját. A sorozatos fertőzések miatt a román hatóság eddig összesen több mint 13 milliárd forint kártérítést fizetett ki az állattartók számára.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Újabb Bihar megyei településeken mutatta ki az afrikai sertéspestis kórokozóját a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság, miután hétfőn a magyar-román államhatártól mintegy 15 kilométerre fekvő Érköbölkúton azonosítottak négy fertőzésgócot. Az elmúlt héten a határ melletti 25 kilométeres sávban 14 településen összesen 39 fertőzésgócban pusztították el a sertéseket. Az otteni magángazdaságokban összesen 406 házi sertést és egy vaddisznót pusztítottak el, hogy megakadályozzák a kór továbbterjedését. 

Az afrikai sertéspestis is központi téma lesz az év egyik legnagyobb agráreseményének számító, kétnapos Agrárszektor Konferencián november 28-29-én Siófokon. Szó lesz a védekezéssel kapcsolatos hatósági intézkedésekről és elvárásokról, a változó piaci helyzetről és értékesítési lehetőségekről. Emellett napirendre kerülnek a meghatározó állattenyésztési ágazatok - sertés, baromfi, szarvasmarha - jövő évi támogatásai, fejlesztési lehetőségei, szabályozási változásai. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

A romá állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság szerint a kór az ősz beköszöntével jelent meg ismét a térségben, és feltételezhetően a vaddisznók terjesztették el, amelyek a learatott kukoricatáblákban keresnek maguknak élelmet. Az öt nappal ezelőtti országos összesítések szerint Romániában a kór megjelenése óta 360 800 sertést kellett elpusztítani. A legutóbbi összesítésben az ország 18 megyéjének 287 településén azonosított 1092 fertőzésgóc szerepelt. A hatóság eddig 7862 állattartó számára fizetett ki összesen 190,11 millió lej (13,3 milliárd forint) kártérítést.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Nyugat-magyarországi Agrárfórum

  Az agrárium legaktuálisabb témái

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu