Aggasztó hírek: újabb lengyel-német határmenti településen jelent meg a sertéspestis

Aggasztó hírek: újabb lengyel-német határmenti településen jelent meg a sertéspestis

agrarszektor.hu
A lengyel-német határtól alig 65 kilométernyire, egy nagy lengyel sertéstelepen bukkant fel ismét az afrikai sertéspestis. A területre vonatkozóan már egyébként is voltak érvényben járványvédelmi korlátozások. A gond csak az, hogy a sertéstelep még az ellenőrzés előtt túladott a teljes malacállományán, így a hatóságok további kitörésektől tartanak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Újra felbukkant az afrikai sertéspestis Lengyelországban. Ezúttal egy nagy sertéstelepen, az ország nyugati felében, a német határtól körülbelül 65 kilométernyire található Niedoradz településen mutatták ki a vírust. A szóban forgó terület egyébként már járványvédelmi korlátozások alatt áll az afrikai sertéspestis miatt, írta meg a Farming UK.

A farmon összesen 23746 sertésben, köztük majdnem 7000 kocánál mutatták ki a vírust. A lengyel hatóságok új korlátozó intézkedéseket hoztak és új megfigyelési területet létesítettek a sertéstelep körül, miután a hét elején bebizonyosodott, valóban jelen van a fertőzés az állományban.

A probléma azonban sokkal nagyobb lehet, ugyanis az ellenőrzés előtt a sertéstelep már eladta a teljes malacállományát, mintegy 17 ezer fiatal állatot. A hatóságok attól tartanak, hogy a közeljövőben azokon a sertéstelepeken is megjelenhet a betegség, amelyek vásároltak az itteni malacokból.

A német sertéstenyésztők és hatóságok pedig árgus szemekkel figyelik a lengyel határokat, előre félve attól a pillanattól, amikor a rettegett vírus megjelenik Németországban is. A hivatalos információk szerint mostanáig a határtól 21 kilométerre volt a legközelebbi felbukkanása az afrikai sertéspestisnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31