2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Állat

Egy méreg nélküli patkányfogó, amelyik egyszerre tucatnyi rágcsálót is elkap

Nem mérgező és nem nem kerülik el a többiek az egyszer már működésbe lépett csapdát - mindez nagyon fontos egy ilyen tanulékony és szapora állat esetében, mint a patkány. A fejlesztők a főváros patkányproblémáira ajánlották a szerkezetet, de gabonatárolókban is tökéletesen beválna. Íme a megoldás!
 
 

Forradalmasíthatja a rágcsálóirtást az okos patkánycsapda, amely egyszerre húsz állatot is képes elejteni. Az új alternatíva emberekre nem veszélyes, így olyan helyeken is használható, ahol a mérgek kirakása tiltott, vagy problémát jelent. A berendezés az okostelefonokkal is tud kommunikálni, és értesíti a tulajdonost az elkapásokról.

Az alternatív patkánycsapda egy két részből álló szerelvényből tevődik össze. A patkány a felső részbe mászik be, s ahogy fogyaszt a benne lévő csaliból, egy nyomásérzékeny gomb lenyitja az alatta található csapóajtót. Az alsó, fertőtlenítőfolyadékkal teli tartályba esik be a patkány, ahol előbb bekábul, majd megfullad. A folyadék azonban a teljes bomlási folyamatot leállítja, így az elhullott rágcsálót nem kell azonnal kivenni onnan. A kapást és a mennyiséget a láda külső része jelzi. Egyszeri bekapcsolással a csapda akár 20 állatot is képes elejteni. Az elfogás után csak az alsó tartályban lévő tetemeket kell kivenni és pótolni a helyi táplálkozási szokásnak megfelelő csalikat, így a megoldás költséghatékony és biztonságos. Fertőzöttségi szinttől függően a fertőtlenítőfolyadék egyszeri feltöltéssel 3-12 hónapig használható.

A módszer azért nevezhető forradalminak, mert a 2. generációs mérgezett csalétket már 1978 óta használják irtásra. A mérgekkel szemben a patkányok a gyors szaporodás miatt folyamatosan egyre ellenállóbbá válnak, miközben maga a méreg veszélyes más melegvérűekre is.

„A vándorpatkánynál 2,6 havonta generációváltás történik, mivel csupán 21-23 nap a vemhességük, illetve 8 hetes korukra már ivaréretté válnak. Az elmúlt 41 év a vándorpatkányoknál közel 190 nemzedéket jelent, míg nálunk, embereknél kettőt sem. A napjainkban használt mérgekre egyre immunisabbak. A helyzetet az is nehezíti, hogy 2018. március 1-től az Európai Bizottság közel 40 százalékkal csökkentette a jelenlegi szabadforgalmú irtószerek hatóanyagát, amely gyakorlatilag „védőoltásként” fog működni a patkányok szervezetében. Mivel nagyon óvatos állatokról van szó, a klasszikus csapdákkal is egyre reménytelenebb az elfogásuk. Többek között ezért kezdtünk el egy új módszer után kutatni, amely nem jár veszélyes méreggel vagy az út szélén heverő mérgezett patkánytetemekkel” – mondta el Szigeti Zsolt, az Abatox ügyvezetője a cég sajtóközleményében.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!