Fertőzött brazil csirkétől retteg az egész unió

agrarszektor.hu
Rendkívül hátrányosan érintheti az uniós baromfipiacot, hogy az Európai Unió kedvezményes/vámmentes importkontingenst akar nyújtani a Dél-Amerikai Szabadkereskedelmi Társulás (MERCOSUR) számára ágazati szakértők szerint. A könnyítések nem csak piaci, hanem komoly közegészségügyi kockázattal is járhatnak, és ezt az idei brazil húsbotrány is előrevetítheti. Eközben a Dél-Afrikai Köztársaság magas védővámot vetett ki az EU-ból érkező baromfihúsra, ezért az uniós baromfiszektor most heti egymillió eurót bukik.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Meglehetősen nagylelkű vámajánlatot kíván nyújtani több agrárterméknél is a MERCOSUR számára az Európai Unió ágazati vélemények szerint. Ma az egyik legveszélyesebbnek a dél-amerikai kedvezményes/vámmentes baromfihúsimport növekedése tűnik.

Az EU már 895 ezer tonna baromfihúst importált 2016-ban is, amelyből 500 ezer tonna érkezett Brazíliából, így ez a mennyiség most is komoly kihívás elé állítja az uniós termelőket. Ehhez jött idén a brazil baromfihúsbotrány, amely szakértők szerint megmutatta, hogy a brazil import sok esetben közegészségügyi kockázattal is járhat. Mint ismert, az év elején hatalmas húsbotrány robbant ki Brazíliában, ahol durva húsminőségi gondokat és korupciós ügyeket tártak fel.

Az előrejelzések szerint ugyanakkor nem csak a baromfipiacon okozna súlyos zavarokat a vámmentes behozatal, hanem a marhahúsnál, a sertéshúsnál, a kukoricánál és az etanolnál is. Egyes vélemények szerint az sem kizárt, hogy kezelhetetlen válság alakul ki az érintett ágazatokban.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a Dél-Afrikai Köztársaság tavaly novemberben magas védővámot vetett ki az EU-ból érkező baromfihúsra. Azelőtt az EU naponta több mint 1000 tonna baromfihúst exportált az országba, de az ágazati szereplők az antidömpingvám bevezetése óta körülbelül heti 1 millió eurós veszteséget szenvednek el. A dél-afrikai lépést szakértők ellentétesnek tartják a közelmúltban hatályba lépett EU-Dél-Afrikai Államok Szövetsége (SADC-EPA) közötti szabadkereskedelmi megállapodással és a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabályaival is.

A MERCOSUR-ügyben és a dél-afrikai vámkérdésben a közelmúltban Erdős Norbert néppárti képviselő kérdéseket nyújtott be az Európai Bizottságnak. Információink szerint a képviselő figyelmét a mai helyzetre a Baromfi Termék Tanács hívta fel, mivel az uniós piaci fejlemények a magyar baromfiágazatra is hatással lehetnek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?