2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Állat

Horgászboltokban razziázott a hatóság: elképesztő, mennyi szabálytalanságot találtak

Az elmúlt hetekben két tucat horgászboltban is ellenőrzést tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). Az ellenőrzések során több száz csalihalnak szánt, igazolatlan eredetű ezüst kárászt, keszeget, bodorkát és egyéb halat foglaltak le a halőrök.
 
 

Az ellenőrzésekkor kirívónak számított annak a Váci horgászboltnak az esete, ahol összesen 145 hal került elő, köztük 47 darab, 5-10 cm körüli balin. Az eljárás során kiderült, hogy a halak a Duna vízterületéről, horgászfogásból származnak, és az azokat kifogó horgász nem ismerte fel a méretkorlátozással védett balint. A lefoglalt őshonos halakat – eredetük igazolása után – a Nébih ÁHSZ munkatársai visszaszállították természetes élőhelyükre, hogy visszanyerhessék szabadságukat, olvasható a hatóság honlapján.

Ez az eset is rávilágít arra, hogy a szélhajtó küsz (köznyelven sneci) és a hasonló méretű balin a tapasztalatlan szem számára könnyen összetéveszthető. Azonban, míg a sneci esetében nincs méretkorlátozás, addig a balin legkisebb kifogható mérete 40 cm. A Nébih azt tanácsolja, hogy akinek horgászként kétsége van a hal fajának beazonosításában, annak tanácsos a megfogásukat követően azonnal visszaengedni őket, vagy hozzáértő tanácsát kérni. A méret és a darabszám korlátozással védett magyar halak előírásoktól eltérő kifogása az állami horgászjegy bevonásán és újbóli kiváltásának megtiltásán túl – a halak halgazdálkodási értékének megfelelően – akár 500 ezer forintig terjedő halvédelmi bírsággal is sújtható. Emellett a horgász zsákmány kereskedelmi forgalmazásáért szintén halvédelmi bírság járhat. A csalihalak forgalmazásának és felhasználásának veszélyeiről ebben a cikkben olvashatnak bővebben.

Magyarország természetes vízi halállománya nemzeti kincs, így a halak és élőhelyeik megőrzése az állampolgárok közös feladata. A Nébih arra kéri a lakosságot, ha horgászattal, halászattal, halkereskedelemmel összefüggésben szabálytalanságot tapasztalnak, jelezzék az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben