2020. október 24. szombat Salamon

Hírek - Állat

Közel félmilliárd forintot költenének a magyar tej marketingkampányára

Stabil növekedést mutat a szarvasmarha-ágazat az elmúlt években – közölte Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter. A szektor a tavalyi 244 milliárd forintos kibocsátásával a teljes mezőgazdasági termelés 10,2 százalékát adta és az állomány elérte a 2000. évi szintet. Emellett 2015-től az új Közös Agrárpolitika forrásainak egyik első számú kedvezményezettje a szarvasmarha-ágazat lesz. A miniszter a tej és sajttermelés népszerűsítéséért több százmilliós marketingkampányt indítana.
 
 

Töretlen a szarvasmarha-ágazat növekedése az utóbbi években és a szektor tavaly 244 milliárd forintos kibocsátást ért el, amely a teljes mezőgazdasági termelés 10,2 százalékát adta. A 802 ezer állatot számláló állomány elérte a 2000.évi szintet, a magyartarka tehén állománya pedig jelenleg meghaladja a 29 700 állatot - írja az MTI.

A miniszter emlékeztetett: 2015-től az új Közös Agrárpolitika forrásainak egyik első számú kedvezményezettje a szarvasmarha-ágazat lesz. A tejhasznú tehenek támogatására csaknem 21 milliárd forint jut, míg a húshasznú anyatehenekre kifizethető forrás 10,8 milliárd forint. A hízott bika támogatásra fordítható keret 1,4 milliárd forint.

Fazekas Sándor szerint a tejtermelés kibocsátása is nőtt, így tavaly 61 százalékkal haladta meg a 2010. évit. Mivel idén április elsején megszűnt az európai uniós tejkvótarendszer, a tárca bevezette a diszkriminatív árképzés tilalmát, így a hazai és külföldi termékek esetében a kereskedőknek azonos árképzési módszereket kell alkalmazniuk. Emellett a tejtermelők felvásárlókkal szembeni függetlensége miatt a minisztérium erősítette a közvetlen termelői értékesítést.

A miniszter úgy véli, hogy kiemelten fontos a magas feldolgozottságú tejtermékek értékesítése, ezért 2012 óta folyamatosak az egyeztetések a kereskedelmi láncokkal. A magyar tejet népszerűsítő marketingkampányra pedig idén 420 millió forint áll rendelkezésre. Emellett az állatgyógyászati költségek támogatása is folytatódik. A miniszter szerint ezenkívül az áfacsökkentés is hozzájárult az ágazat sikerességéhez és fehérítéséhez.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu