2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Hírek - Állat

Nincs megállás az európai báránypiacon: egekben a felvásárlói árak

Az elmúlt két hónap árait tekintve az európai bárányárak a legmagasabb szintre emelkedtek, a csökkent kínálati mennyiségek az EU-ban továbbra is hatással vannak a piac dinamikájára.
 
 

A vendéglátóipar szereplői számos európai országban az újbóli nyitásra készülnek, ami serkentette a bárányhús iránti keresletet, és az árak is emelkedtek - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az Egyesült Királyságbeli lecsökkent szállítási mennyiségek szintén hozzájárultak az EU-27 árainak szinten tartásához. 2020 első negyedévében az EU juhhús-behozatala az Egyesült Királyságból 12 336 tonnára esett vissza, 2019 első negyedévéhez képest ez 34 %-os csökkenést jelent. Ugyanebben az időszakban az EU másik fő beszállítójának, Új-Zélandnak a behozatala valamivel magasabb volt az előző évihez képest. De ez a kissé magasabb mennyiség nem volt elegendő ahhoz, hogy az megakadályozza az EU-27 összes behozatalának éves nettó 18,5 %-os csökkenését.

A nehézbárány-átlagár az EU-ban a 2020. május 24-ével záruló, 21. héten 576,4 EUR/100 kg-ra emelkedett. Ez az érték 1,4%-kal volt magasabb, mint az előző héten, és 7,5%-kal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakában rögzített árat. Az árak jelentősen magasabbak voltak Írországban (+ 2,4 %) és Németországban (+ 2,4 %), valamint enyhén emelkedtek Franciaországban és Spanyolországban is.

Tekintettel arra, hogy a piaci árak eléggé erősek voltak, eddig nagyon kevés érdeklődés mutatkozott a magántárolási támogatási rendszer iránt, amelyet az Európai Bizottság a COVID-19 pandémiára adott válaszként nyitott meg. 2020. május 27-ig mindössze 125 tonna juhhúst tároltak be e rendszer keretében, a teljes mennyiséget is Spanyolországban.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu