Sertéspestis: Riadó, Nyugaton a helyzet változóban!

agrarszektor.hu
A vírus gyors ütemben, hatalmas területeket átszelve terjed. Tavaly már kilenc EU-tagállamában mutatták ki az afrikai sertéspestist, és persze nem csak az öreg kontinens érintett. A sertés piaci árára drasztikus hatással lesz az, hogy Európa vagy Kína kezeli-e jobban a helyzetet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kínában februárban búcsúztatják az óévet és köszöntik az új esztendőt. A most következő a Disznó éve lesz, de csak az asztrológiában. A fizikai piac az afrikai sertéspestist nyögi tavaly augusztus óta. A kór egyre nagyobb területen sújtja az ázsai országot: év végéig 21 tartományt ért el, 5000 esetet regisztáltak, ennek nyomán 600 ezer sertést kellett leölniük. Lazítás egyelőre mégsem várható a kereskedelmi szabályokban, de ez könnyen változhat a kínai helyzet romlásával vagy akkor, ha Európa legnagyobb sertésexportőreit eléri a járvány.


A 2016-os adatok alapján Európa élelmiszer-exportjának 8,5 százalékát adja a sertéshús kivitele, a húsexporton belül belül 62 százalékos a részesedése.

Szerencsére Németország és Spanyolország pillanatnyilag nem érintett az afrikai sertéspestisben, ahogy a malacelőállító Hollandia és az apavonalairól híres Dánia sem.

Kelet-Európában sokkal rosszabb a helyzet, hiszen a betegség Ukrajna irányából érkezett Európába. Bulgária, Cseh- és Észtország, Litvánia és Lettország, Lengyel- és Magyarország, legfőként pedig Románia érintett. Keleti szomszédunkban csak 2018-ban 240 ezer (!) esetet regisztráltak, a házisertés-állomány is súlyosan érintett. Csehországban 2017-ben sikeresen legyűrték a vírust, ennek során erőteljes vaddisznóirtást végeztek, és fokozták a telepeken a biobiztonságot.

EZ IS ÉRDEKELHET
Kína nemcsak a világ legnagyobb sertéstartója, de legnagyobb sertréshúsimportőre is,  azonban a teljes ország vírusmentességét várja el a beszállító féltől, a regionális mentességgel nem elégszik meg. A regionalizáció érdekében minden exportban érdekelt uniós tagállam tárgyalásokat folytat Kínával. Mint fentebb írtuk, ennek eredménye attól is függ, mennyire kényszerülnek rá az ázsiai országban a szabályok lazítására a húskínálat megcsappanása miatt.

A piaci elemzések Kína és Oroszország keresletének élénkülését várják 2019-re.

"Az ASP megjelenése mindezidáig az unió sertéshús-kínálatában nem okozott változást, ugyanakkor egy piaci átrendeződés bármikor megtörténhet" - nyilatkozta az agrárszektor.hu portálnak Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára. A VHT szakembere szerint a Romániában felbukkanó sertéspestis az uniós piacot nem befolyásolta, ugyanakkor

a Belgiumban felbukkanó esetek a franciákat fenyegetik, a vírus ottani megjelenése pedig már hatással lesz az uniós árakra.

Belgiumban eddig 4000 házisertést kellett leölni a kór miatt, a járvány miatt 13 ország állította le innen induló szállítmányait. Magyarországon eddig csak a vaddisznó-állományban mutatták ki a vírust. Az első (2018. április 21-ei) Heves megyei észlelés óta az ország négy megyéjében (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg) összesen 336 vaddisznó mintából mutatták ki az afrikai sertélspestis kórokozóját. Nógrád megyében 15, Heves megyében 265, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 32, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 24 vaddisznóminta adott pozitív eredményt. Az utóbbi hónapokban

a Heves megyei góc mérete növekedett, de az M3 autópályától délre nem fordultak elő új esetek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Ukrajnával határos területéről szintén nem voltak új esetek. A környező országok közül Ukrajnában és Romániában a házisertések is érintettek a járványban, ezért volt szükség Hajdú-Bihar megye egy részét is megfigyelési körzetté nyilvánítani. A Románia és Ukrajna felől folyamatosan beáramló vendégmunkások nagy száma, az általuk illegálisan behozott állati eredetű élelmiszerek az ország távolabbi területein is állandó veszélyt jelentenek a betegség behurcolására.

A járvány terjedésének lassítása érdekében fontos

  • a vaddisznóállomány csökkentése és az elhullott állatok keresése, vizsgálata és ártalmatlanítása,
  • fertőzött ételmaradékkal, ragályfogó tárgyakkal se kerüljön sor a vírus elhurcolására,
  • az illegális élőállat-, valamint termékszállítások felderítése és megakadályozása.

A sertéstartóknak a következő lépéseket kell megtenniük, hogy megvédjék állományukat:

  • ellenőrzött, hivatalos helyről és megfelelő igazolásokkal rendelkező sertések vásárlása,
  • kerítés épségének, ezzel együtt a telep zártságának biztosítása,
  • idegenek, vadászok távol tartása a teleptől,
  • kéz-, láb- és járműfertőtlenítés,
  • a takarmányok igazolt és dokumentált beszerzése, az ezekre előírt várakozási idők betartása,
  • az állati eredetű élelmiszer-hulladék (moslék) és a zöldtakarmány etetési tilalmának szigorú betartása, 
  • a beteg állatok kezelésére egyszer használatos eszközök alkalmazása.

Menczel Lászlóné szerint a sertéspestis fenyegetettsége ellenére a tavalyi felvásárlási árak kiegyensúlyozott szinten mozogtak, azonban év végére kis mértékben csökkentek. Jelenleg 350 forint az élősertés kilónkénti ára. Hogy ez milyen irányban és mértékben változik, nagyban függ attól, hogy megjelenik-e az afrikai sertéspestis a nagy sertésexportőröknél. Az extrém ragályos, a sertést 10 napon belül elpusztító vírus ellen még nincs vakcina, de már készül.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31