Hiába csökkent az olaj ára, drágultak az élelmiszerek

agrarszektor.hu
Drágultak az alapvető élelmiszerek februárban, hiába csökkent a növényi olajok ára. A drágulás valószínűleg annak köszönhető, hogy jelentős mértékű növekedést lehetett tapasztalni a főbb gabonafélék és a tejtermékek árában a nemzetközi kereskedelemben. Az előzetes becslések alapján ugyanakkor a tavalyi évhez képest csökkenés várható a búzatermelésben, de így is hatalmas készletek állnak majd rendelkezésre.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A FAO februári élelmiszerár-indexe, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag nemzetközi árainak súlyozott értékéből számolt mutató, 1,1 százalékkal volt magasabban januárhoz képest, de még így is 2,7 százalékkal alacsonyabb szinten állt az egy évvel ezelőtti értékéhez képest. Ez azt jelenti, hogy hiába csökkent a növényi olajok ára, a gabonafélék és a tejtermékek mégis jelentősen drágultak a nemzetközi kereskedelemben februárban.

A gabona árindex - idetartozik a búza, a rizs és egyéb szemes termények is, mint a kukorica - 2,5 százalékkal volt magasabb, ami azt jelenti, hogy folytatódott az emelkedő tendencia. A drágulás annak köszönhető, hogy a kedvezőtlen időjárás az Egyesült Államokban az őszi gabona, Argentínában pedig a kukorica terméskilátásait rontotta.

A tejtermékek 6,2 százalékkal drágultak a vaj, a sajtok és a tejpor magasabb jegyzése miatt. Az igény világszerte erős, ugyanakkor a kínálat jóval alacsonyabb a vártnál. A húsárak ezzel szemben nem változtak lényegesen, bár a szárnyasok ára már a negyedik hónapja csökken, ezt azonban a szarvasmarha drágulása ellensúlyozta.

Ugyanakkor a FAO növényiolaj-árindex a 3,1 százalékos csökkenésével az elmúlt másfél év legalacsonyabb értékét érte el,

és az egyre nagyobb maláj és indonéz készleteknek köszönhetően a pálmaolajért jelentősen kevesebbet kellett fizetni. A cukorárakkal kapcsolatban sem jobb a helyzet, az elmúlt hónap 3,4 százalékos áresése után ugyanis a kétéves negatív csúcson vannak. Ebben közrejátszhat az egyes nagy termelők - mint Thaiföld és India  - termelésbővítése, valamint a piac pozitív reakciója az európai uniós termelés megugrására, ahol egyszerre értek el nagyobb termésátlagot és bővítették a cukorrépaföldeket.

Kevesebb a búza, de hatalmasak a tartalékok

Nem lesz hiány a legfontosabb gabonafélékben, mivel a szezonzáró készletszintet 14 millió tonnával többre valószínűsítik az előző becsléseknél. A búza 272 millió tonnával, a szemes termények pedig 309 millió tonnával rekordmennyiséggel állnak majd rendelkezésre. Ahogy a tavalyi termények betakarítása majdnem teljesen befejeződött, 2 642 millió tonnára emelkedett a globális kibocsátásra vonatkozó 2017-es előrejelzés. Ugyanakkor kiemelkedően erős volt a tavalyi év a szemes termények, például a kukorica esetében Ausztráliában és Nyugat-Afrikában, emellett pedig a rizstermelés is elérte a rekordnak számító 502 millió tonnát - derül ki a FAO előrejelzéséből.

Az első 2018-as becslés szerint 744 millió tonna körüli búzatermelésre lehet idén számítani, ami ugyan még mindig átlagon felüli mennyiségnek számít, de a tavalyinál alacsonyabb.

A csökkenés főként a várakozásokon aluli európai uniós és oroszországi termésnek köszönhető. Ugyanakkor a déli féltekén, Dél-Amerikában és Afrika déli részén, a rossz időjárás tehet be a kukoricavetésnek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?