2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Megdöbbentő újítások az élelmiszeriparban - Az önhűtő csomagolástól a vega steakig

agrarszektor.hu
Az alábbiakban olyan ötleteket, termékeket mutatunk be, amelyekben több van, mint a gyártó folyamatos megújulási kényszere, valóban forradalmi megoldásokat képviselnek. Azt is érzékelni fogja az olvasó, hogy a tartalom és forma egyaránt lényegesek a vásárlók szemében, vagyis a csomagolás legalább annyira fontos, mint az, hogy mit akarunk értékesíteni benne.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Új tartósítási technológia

A zöldségek és gyümölcsök eltarthatóságát a legegyszerűbb módon szárítással lehet meghosszabbítani, de ennek során számos értékes tápanyag sérülhet. Ellenben a nagy nyomás alatt, szén-dioxiddal szárított termékek megtartják színüket és alakjukat, így természetesnek és frissnek tűnnek. Maga a folyamat a levegővel szárításhoz hasonlít, kivéve, hogy a szárítóközeg nyomás alatt álló szén-dioxidból áll. A szárítás viszonylag alacsony hőmérsékleten és oxigénmentes környezetben történik, így a vitaminok, színanyagok és fehérjék nem károsodnak. A víz kíméletesen, jelentős szerkezetváltozás nélkül távozik az alapanyagból, így a termékek rehidratálása könnyen, jelentős deformáció nélkül megoldható. A szárítás gyorsan, órák alatt (2-24 óra) kivitelezhető, alacsony energiafelhasználás mellett. Mivel a felhasznált szén-dioxid újra felhasználható, a technológia hatékony és fenntartható.

A szén-dioxidos szárítás számos zöldség és gyümölcs, valamint gyógy- és fűszernövény eltarthatóságának növelésére alkalmas. Továbbá érzékeny porok (pl. fehérje) szárítására is használható a technológia, megtartva az alapanyag fizikai-kémiai tulajdonságait (pl. oldhatóság, habképzés, emulgeálás). Most az amerikai Seva Foods kifejlesztette a világ első növényi alapú, fagyasztva szárított jégkrémjét. A Space Ice Kream gazdag ízű, GMO-, tej- és szójamentes jégkrémsnack, amely értékes beltartalmi összetevőkkel is rendelkezik.

Forradalmi csomagolás

Egy másik újítás titka a csomagolásban rejlik. A Joseph Company International huszonöt évnyi munkát követően kifejlesztette önhűtő alumíniumdobozát. A doboz alján található aktiváló kupak eltekerésével 75-90 másodperc alatt eltávoznak a hűtőgázok, lehűtve ezzel a dobozt. Az önhűtő dobozokat elsőként a Fizzics Sparkling Cold Brew Coffee italok fogyasztásával próbálhatják ki az érdeklődők.

Önhűtő doboz

Meghökkentő ízkombinációk

A Diageo viszont a szokatlan ízek párosításával kívánja meghódítani a fogyasztókat. Ketel One néven bevezette a növényi ízek kivonataival készített vodka termékcsaládját. Az őszibarack, narancsvirág, uborka, menta, grapefruit és rózsa ízekben megkóstolható italok alkoholtartalma 30 százalék. A természetességre törekvő fogyasztók igényeit kielégítő vodkák ötvözik a klasszikus előállítást a merész ízekkel.

Vegák, akik szeretik a hús ízét

A vegetáriánusoknak is kedveznek a gyártók. A holland Vivera vállalat piacra dobta 100 százalékban növényi alapanyagokból állósteak termékét. A cég az állati eredetű élelmiszerek csökkentése iránt elkötelezett fogyasztók igényeire reagálva búza és szója felhasználásával fejlesztette ki az érzékszervilegaz eredetire a megtévesztésig hasonlító steak-alternatívát.

Így néz ki egy veggie steak

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31