Döbbenetes számok: félelmetesen megdrágultak a gyümölcsök tavaly óta

Döbbenetes számok: félelmetesen megdrágultak a gyümölcsök tavaly óta

agrarszektor.hu
Közel kétszer annyiba kerül a Gala alma a piacokon az év 37. hetében, mint egy évvel korábban. A Vilmoskörte ára az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest 69%-kal emelkedett, így most 600 forintot kérnek el kilójáért, a görögdinnye 193 forint/kilogrammos ára pedig 44%-kal lett magasabb a 27-37. hetekben a tavalyi időszakhoz képest.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 37. héten a hazai 40-47 milliméteres gömbparadicsomot 290, a fürtös paradicsom ugyanezen méretét 390 forint/kilogramm leggyakoribb áron kínálták, ami 8%-kal alatta maradt (gömb), illetve megegyezett (fürtös) a 2019. évi azonos heti árukkal. A koktélparadicsom 850 forint/kilogrammos termelői ára szintén csökkent az egy évvel korábbival összehasonlítva (-4%), nőtt viszont a paradicsomok mérete.

A belpiaci fejes saláta 167, a jégsaláta 268, a Lollo Rossa és Bionda saláták pedig 200 forint/darab heti átlagáron szerepeltek a felhozatalban. A fejes saláta ára a tavalyi azonos hetivel megegyezett, míg a jégsaláta 9%-kal, a Lollo saláták pedig 20%-kal haladták meg azt. A jégsalátából importáru is bővítette a kínálatot, a spanyol jégsaláta 310, a holland 325 forintos darabáron volt kapható.

A belföldi termesztésből származó 40-70 milliméteres vöröshagyma 125, a 70+ milliméter méretű 143, míg a lila héjú változata 235 forint/kilogrammos áron szerepelt a Budapesti Nagybani Piac vizsgált heti kínálatában, ami az előző évi azonos heti árakhoz viszonyítva +19%-os, +14%-os, illetve -6%-os árváltozást jelentett. Az ömlesztett kiszerelésű fokhagyma 900 forint/kilogrammos, valamint a póréhagyma 190 forint/darabos leggyakoribb ára nem változott a vizsgált időszakban.

Az idei termésű Vilmoskörte kilogrammonként 600, a hazánkban leginkább népszerű Bosc kobak (Alexander) 510, az augusztus elején érő Clapp kedveltje pedig 560 forint áron került értékesítésre, a tavalyi azonos heti árukkal összehasonlítva a Vilmos 69%-kal, a Bosc kobak 28%-kal magasabb áron, míg a Clapp nem szerepelt az előző év azonos heti választékában. A Gala alma megfigyelt heti átlagára 380 forint/kilogramm volt, míg egy éve a nagyobb méretét kínálták 195 forint/kilogramm átlagáron, vagyis az alma kilója csaknem kétszer drágább lett egy év alatt.

A belföldi csemegeszőlők közül a Chasselas 280, a Pannónia kincse 350 forint/kilogramm leggyakoribb áron került a felhozatalba, ami 10%-kal, illetve 13%-kal haladta meg az 52 héttel korábbit. Az Olaszországból származó fehér csemegeszőlőt kilogrammonként 583 (+18%), a piros színűt 544 forintért (-9%) értékesítették.

Az EU vezető görögdinnye-termesztő tagországai Spanyolország, Görögország, Olaszország és Magyarország. Spanyolországban szakértők szerint 10%-kal csökkent a termés, a magszegény és a mini dinnyék voltak a meghatározók. A sárga- és a görögdinnye fogyasztásösztönzésére kampányt indítottak, amelyet elsősorban a  közösségi médián keresztül hajtottak végre. Az Eurostat adatai szerint Spanyolország 2020 első öt hónapjában 1%-kal több, 192,9 ezer tonna görögdinnyét értékesített az unió belső piacán, mint az előző év azonos periódusában. Görögország 2020 első felében 2%-kal kevesebb, 114,3 ezer tonna görögdinnyét értékesített az unió belső piacán, mint egy évvel korábban. A közösség nettó importőr görögdinnyéből. Az unió évente 350-370 ezer tonna görögdinnyét importál harmadik országokból. Az unió görögdinnye-kivitele a harmadik országok felé 160-170 ezer tonna körül alakult az előző években.

A KSH adatai szerint Magyarországon 5 ezer hektár termőterületről 174,6 ezer tonna görögdinnyét takarítottak be 2019-ben, ami 4,2 ezer tonnával haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A szaktárca tájékoztatása szerint az idén a termőterület mintegy 20%-kal csökkent, és a 4 ezer hektáron 160 ezer tonna görögdinnye termett. A görögdinnye volumenében az egyik legjelentősebb exportzöldségféle, külkereskedelmi egyenlege évek óta pozitív. A KSH adatai szerint Magyarország görögdinnye-importja 8%-kal, 13,2 ezer tonnára emelkedett 2020 első felében az előző esztendő azonos időszakához képest.

A görögdinnye vezető beszállítója az előző évhez hasonlóan Görögország maradt, ahonnan 9%-kal több, 4,06 ezer tonna görögdinnye érkezett. Az importőrök sorában Olaszország került a második helyre 2,48 ezer tonnával (2019.  január-júniusában ez 1,1 ezer tonna volt). Németországból 5%-kal több, 2,08 ezer tonna érkezett, a spanyolországi import viszont 14%-kal csökkent, így csak 1,03 ezer tonna görögdinnyét szállítottak Magyarországra a megfigyelt időszakban. Az export elsősorban júliusra és augusztusra koncentrálódik.

Szakértők szerint az idei termés jó minőségű volt, amelynek 60%-a exportra került, főként Szlovákiába, Csehországba és Lengyelországba. A Budapesti Nagybani Piac kínálatában a hazai szezont megelőzően a 17. héttől a görögországi, valamint a marokkói és az olaszországi  görögdinnye volt jelen a kínálatban. Idén a belföldi görögdinnye két héttel korábban, a 25. héten jelent meg a kínálatban, a gömb alakúból a csíkos 300 forint/kilogramm áron. A görögdinnye ára 44%-kal 193 forint/kilogrammra emelkedett a 27-37. héten az előző év azonos időszakának átlagárához viszonyítva. A görögországi termék a 33. héten futott ki a hazai kínálatból.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?