Gyökerestül átalakulhat a kakaóágazat: súlyos problémákat szüntetnének meg

Gyökerestül átalakulhat a kakaóágazat: súlyos problémákat szüntetnének meg

agrarszektor.hu
Nemcsak a kakaó árának további emelését és a kakaóbab-termelők szegénységből való kitörését szeretnék elérni, hanem azt is, hogy visszaszoruljon a gyermekmunka az ágazatban. Jelentős összefogást jelentettek be a kakaópiacon: Elefántcsontpart és Ghána közös erővel lépnek fel az iparágban tapasztalható problémák ellen, és az eddigi együttműködést ezentúl egy formális, új szervezet keretében valósítják meg.

A kakaóárak emelkedését szeretnék elérni, ugyanis a szektorban dolgozó, nagyjából egymillió ember több mint fele a szegénységi küszöb alatt él, vagyis napi kevesebb mint 1,2 dollárt keres. A világ csokoládépiacának mérete jelenleg meghaladja a 100 milliárd dollárt, azonban a termelés néhány multinacionális vállalat kezében koncentrálódik - írja az Origo. Egyébként Elefántcsontpart adja a világ teljes kakaókínálatának több mint 40 százalékát, míg Ghána legalább 20 százalékért felel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A közös szervezet kutatással, az árak alakulásával, valamint a gyerekmunka visszaszorításával foglalkozik majd. A két ország már eddig is tárgyalásokat folytatott a vállalatokkal, hogy azok járuljanak hozzá ahhoz, hogy mérsékelhessék a szegénységet a kakaóbab-termelő farmerek körében. Az új szervezettől azt remélik, hogy a munka hatékonyabbá válhat, illetve azt, hogy az érdekérvényesítést kiterjeszthetik. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?